Retsam Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder retsam, varianter, uttal och böjningar av retsam

Retsam synonym, annat ord för retsam, vad betyder retsam, förklaring, uttal och böjningar av retsam.

Synonymer till retsam

Vad betyder och hur uttalas retsam

Retsam uttalas ret|sam och är ett adjektiv -t -ma.

Retsam betyder:

Ordformer av retsam

Böjning (i positiv) retsam en ~ + subst. retsamt ett ~ + subst. retsamma den/det/de ~ + subst. retsamme den ~ + mask. subst. Komparation retsammare en/ett/den/det/de ~ + subst. retsammast är ~ retsammaste den/det/de ~ + subst.

Retsam är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Retsam på Engelska

  • irritating

Hur används ordet retsam

  1. 2005 - Wallander – Mörkret (retsam pojke i skolan). (källa)
  2. Annika pannika, inledningen på en gammal retsam nedvärderande barnramsa med nödrim av okänt ursprung i en variant, oftast använd mot någon som heter Annika som varit elak. Har ett inslag av oskyldig mobbning. Ofta utan melodi men ramsan kan förekomma med en entonig melodi. Den text som vanligen förekommer i samband med namnet Annika. (källa)
  3. Skvallerbytta bing bång är ett nedvärderande uttryck av okänt ursprung om någon som springer omkring och avslöjar hemligheter, oftast av mindre vikt, men som inte borde spridas. Oftast använd som retsam barnramsa med en enkel melodi. Den äldsta kända dokumenterade varianten på ramsan är från 1677 och inleds med orden "Skvallerbytta, rådstuguklocka". Ordet skvallerbytta användes redan på 1500-talet om någon som inte kunde behålla information som delgivits i förtroende. Den kompletta texten som vanligen används av barn. (källa)
  4. Internettroll – avsiktligt retsam person på Internet-diskussionsforum. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.