Sanskrit Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sanskrit, varianter, uttal och böjningar av sanskrit

Sanskrit synonym, annat ord för sanskrit, vad betyder sanskrit, förklaring, uttal och böjningar av sanskrit.

Vad betyder och hur uttalas sanskrit

Sanskrit uttalas sanskrit [san´-] oböjligt och är ett substantiv.

Sanskrit betyder:

Ordformer av sanskrit

Singular

sanskrit
obestämd grundform
sanskrits
obestämd genitiv

Sanskrit är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sanskrit

  1. sanskrit heter den närbesläktade kryddan långpeppar pippali. Långpeppar var under antiken och tidig medeltid en minst lika viktig krydda som vanlig peppar i Europa. Greker och romare trodde att både långpeppar, vitpeppar och svartpeppar kom från samma växt och därför blev ordet pippali ursprunget för de europeiska namnen på vanlig peppar. Vanlig peppar heter däremot marica på sanskrit. (källa)
  2. Guru (sanskrit गुरु), den "ärevördige", den som skingrar mörkret, lärare, är i hinduism och buddhismen en personlig andlig lärare. (källa)
  3. Svastika (sanskrit, lyckobringare), gammadion, fylfot eller hakkors är en symbol i form av ett höger- (卐) (medurs) eller vänstervänt (卍) (moturs) likarmat kors. Den vänstervända varianten kallas sauvastika i Asien. Svastikan är en urgammal symbol som förekommit i kulturer i flera världsdelar, och bland mycket annat symboliserat solen eller lycka. (källa)
  4. Hindi kontrasteras ofta med urdu, en annan standardiserad form av hindustani som är det officiella språket i Pakistan. De huvudsakliga skillnaderna mellan dessa två är att standardhindi skrivs med devanāgarī och har tagit upp ord från sanskrit i sitt ordförråd, medan urdu skrivs med en variant av det arabiska alfabetet, och har hämtat en del lånord från persiska och punjabi. Bortsett från dessa skillnader, dock, brukar lingvister räkna hindi och urdu som samma språk. (källa)
  5. Vid många universitet är studierna i indologi uppdelade i två delar: Forn- och medelindisk inriktning samt nyindisk inriktning. Traditionellt har studier i sanskrit utgjort en viktig del av det indologiska forskningsfältet. (källa)
  6. Ordet kardemumma kan härledas till sanskrit kardamah som betyder bottensats eller orenlighet. Det syftar på bottensatsen vid vinjäsningen. Det vetenskapliga namnet kommer från ett inhemskt indiskt namn på kardemumma, eletarri, på språket malayalam. (källa)
  7. Karma (sanskrit: karman, pali: kamma, "handling") är ett centralt begrepp inom österländsk religion och filosofi. I filosofiskt/religiöst hänseende syftar karma till en så kallad lag om orsak och verkan. När en varelse agerar med tankar, känslor och handlingar lämnas ett spår både på omgivningen och i den egna organismen. Avtrycket får både omgivningen och varelsen att reagera i enlighet med naturlagarna. Naturlagarna sörjer alltid och överallt för att varje orsak får sin bestämda verkan och dessa kallas sammantagna för karma. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.