Selektion Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder selektion, varianter, uttal och böjningar av selektion

Selektion synonym, annat ord för selektion, vad betyder selektion, förklaring, uttal och böjningar av selektion.

Synonymer till selektion

Vad betyder och hur uttalas selektion

Selektion uttalas se|lekt|ion [-k?o´n] och är ett substantiv -en.

Selektion betyder:

Ordformer av selektion

Singular

selektion
obestämd grundform
selektions
obestämd genitiv
selektionen
bestämd grundform
selektionens
bestämd genitiv

Selektion är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Selektion på Engelska

  • selection, choice, selection

Hur används ordet selektion

  1. 'Vietnam' - en selektion från Vietnam med enkla, 8,5 cm vida blommor. Den är starkväxande och motståndskraftig mot sjukdomar. (källa)
  2. Ur den vanliga guldfisken odlades senare nya varianter fram, som slöjstjärten. Slöjstjärtarnas avel har tagit sig form i exempelvis äggfisken, teleskopögat, japanska varianter såsom ranchu, oranda, ryukin och många flera. Slöjstjärt är genetiskt och systematiskt fortfarande att betrakta som guldfisk och även deras avkomma antar snabbt den normala guldfiskformen om de odlas utan selektion. (källa)
  3. Det sker en negativ selektion av T-cellerna för att inga oanvändbara eller potentiellt farliga T-celler ska kunna lämna thymus. Om denna negativa selektion blir störd kan det ge upphov till en autoimmun reaktion vilket innebär att immunförsvaret ser kroppen som något främmande. (källa)
  4. Detta är den grundläggande definition för mätbarheten eftersom alla andra mätbara begrepp är definierad med hjälp av mätbara mängder. Sigma-algebra är en naturlig selektion för mätbara mängder eftersom det är en uppräknelig konstruktion och uppräknelighet är viktig inom måtteori. (källa)
  5. Ornament (zoologi) – är inom zoologi ett fysiskt attribut hos djur, som ingår i processen av sexuell selektion. (källa)
  6. Självuppoffrande beteende bland djur är särskilt vanligt vid släktskapsrelationer, och förklaras då av släktskapsselektion. Gener som individerna delar kan därmed fortfarande föras över. Exempel på detta är när ett djur som offrar sig för att försvara sina barn eller sin stam, samt monogami. (källa)
  7. Sexuell selektion är den delmängd av den naturliga selektionen som berör reproduktionsframgång. En individ som överlever i hundratals eller tusentals år ändå en evolutionär återvändsgränd om den inte får någon avkomma. Sexuell selektion är en mekanism som beror av att det finns skillnader mellan individer av samma kön i en population vad gäller karaktärer som påverkar parningsframgång. Detta resulterar i att de olika individerna i en population får olika många avkommor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.