Självklart Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder självklart, varianter, uttal och böjningar av självklart

Självklart synonym, annat ord för självklart, vad betyder självklart, förklaring, uttal och böjningar av självklart.

Synonymer till självklart

Andra språk

Självklart på Engelska

 • certainly

Hur används ordet självklart

 1. – Johanna Frid gör på ett omedelbart sätt det som alla författare strävar efter: Hon etablerar en helt egen röst i sin text. Hennes roman är egensinnig, intelligent och rolig – ett helt självklart val som vinnare av DN: s kulturpris, säger DN: s kulturchef Björn Wiman i ett pressmeddelande. (svt.se)
 2. – Det är lite nytt och folk frågar om vi är här för att promota ett datorspel. Det är vi ju självklart inte. Framför allt inte nu under de här tydliga reglerna från SVT, de avtalen har ju vi skrivit på i ett tidigt skede, säger Mia Stegmar. (expressen.se)
 3. ”Vi fokuserar på vårt eget spel.”Betyder: Vi har självklart koll på motståndarna och vet exakt om deras styrkor och svagheter. (expressen.se)
 4. – Det är självklart att skadade djur berör även oss som varje dag arbetar med att hantera kycklingarna. Vi kommer fortsätta att vara aktiva i att uppmärksamma och motverka skador vilket också är syftet med det projekt vi driver nu tillsammans med Guldfågeln, bönderna, deras lastarlag och Svensk Fågel, säger Rolf Åstrand. (svt.se)
 5. Lila/violett finns med bland de upp till 11 färgord som anses vara grundläggande i alla språk, men i svenska finns det inget stabilt och självklart sätt att benämna de färger som ordet kan syfta på. I början av 1800-talet kallades de blåröda färgerna normalt för violett. I slutet av 1800-talet introduceras gredelin (från franska gris de lin, lingrå, möjligen syftande på färgen hos oblekt lingarn) och fick ett starkt men kortlivat genomslag som kommer till uttryck i Elsa Beskows böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Från det tidiga 1900-talet har lila gradvis konkurrerat ut både gredelin och violett och är idag det absolut vanligaste ordet för färger mellan rött och blått. (wikipedia.org)
 6. Under 1970- och 80-talen började man alltmer att experimentera med seriesystemen i många länder. Det blev då inte längre lika självklart att grundserien skulle omfatta så gott som allt seriespel förutom kval. (wikipedia.org)
 7. 2004 – PLR: Rix FM:s ljudprofil (Rix FM) – Med ett genomtänkt, professionellt koncept och en välkomponerad ljudmatta levererar stationen med trygghet och säkerhet ett självklart avtryck så att lyssnaren omedelbart förstår att kanalen är Rix FM. (wikipedia.org)
 8. Utan att proportionerna anges, antyder källan att man även kan använda en blandning av gelatin och sirap av "samma slag som använts till boktryckerivalsar", ett begrepp som i medio av 1800-talet tydligen ansågs bekant, men som i dagens svenska samhälle inte är självklart. (wikipedia.org)
 9. Ordet hen har sannolikt inspirerats från finskans hän. Bortsett från de praktiska problemen med att införa ett nytt pronomen i ett så stabilt språk som svenska, är det inte självklart att ordets föreslagna objekts- och genitivformer henom respektive hens upplevs som könsneutrala med tanke på att de ligger mycket närmare honom och hans än henne och hennes. (wikipedia.org)
 10. Framåt och bakåt är rumsliga begrepp som ofta associeras med en rörelse eller ett tidsflöde och alltså på ett "naturligt" sätt bär på en inbördes ordning. Begreppen vänster och höger anger inte lika självklart något sådant flöde men då den traditionella, västerländska läsriktningen går från vänster till höger ges en förutfattad riktning som gärna uppfattas som från början mot slutet eller bakifrån och framåt. Historiskt har det också funnits en hierarkisk värdeskala där det viktigaste och mest överlägsna placerats till höger. Kristen ikonografi kopplade mer specifikt öster, solen, liv, mannen och Kristus till höger och väster, månen, döden, kvinnan och djävulen till vänster. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.