Skeppsbyggnad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skeppsbyggnad, varianter, uttal och böjningar av skeppsbyggnad

Skeppsbyggnad synonym, annat ord för skeppsbyggnad, vad betyder skeppsbyggnad, förklaring, uttal och böjningar av skeppsbyggnad.

Vad betyder och hur uttalas skeppsbyggnad

Skeppsbyggnad uttalas skepps|bygg|nad och är ett substantiv.

Ordformer av skeppsbyggnad

Singular

skeppsbyggnad
obestämd grundform
skeppsbyggnads
obestämd genitiv
skeppsbyggnaden
bestämd grundform
skeppsbyggnadens
bestämd genitiv

Plural

skeppsbyggnader
obestämd grundform
skeppsbyggnaders
obestämd genitiv
skeppsbyggnaderna
bestämd grundform
skeppsbyggnadernas
bestämd genitiv

Skeppsbyggnad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skeppsbyggnad

  1. Lask, skeppsbyggnad i Nordisk familjebok (första upplagan, 1885). (källa)
  2. Mall (skeppsbyggnad) – en viktig detalj i skepps- och båtbyggeri. (källa)
  3. Skott (skeppsbyggnad) – en vertikal längs- eller tvärgående vägg i ett fartygs eller en båts skrov. (källa)
  4. Stäv (fartygsstäv) är ett fartygs eller en båts för- eller akterände. Stäven är den mer eller mindre vertikala stam av trä eller metall som bordläggningen är fäst mot, eller i spunningen när det gäller träbåtsbyggnad. Metall svetsas samman mot stävar när stålplåt eller aluminiumplåt används vid båt eller skeppsbyggnad. (källa)
  5. Skarvyxa används för att rikta upp stockar eller balkar vid all tänkbar grövre timring eller vid båt- eller skeppsbyggnad. Till exempel för att hugga stävar och spant samt alla tilltänkta konkava eller konvexa ytor, som till exempel bordläggning till en båt eller skepp. Vid bearbetning av virke med skarvyxa är metoden att användaren står bredbent över arbetstycket och bearbetar med korta hugg, ej vid sidan, av ergonomiska skäl. Skarvyxan har ofta ett huvud utformat för att slå i spik eller dymlingar. Verktyget tväryxa finns i flera utföranden för olika ändamål, till exempel holkyxor, att göra skålar, fat eller hängränna med. Finns med U-form med olika krökningsradier eller med tvärställt rakt skär med sidor (vingar) som har egg. (källa)
  6. Skeppsbyggnad är konsten att konstruera och bygga skepp och fartyg. Skeppsbyggnad utövas på ett skeppsvarv, historiskt byggdes skeppen på en stapelbädd belägen på en strand. Skeppsbyggnad har mycket grundläggande teknik och fackspråk gemensamt med båtbyggnad. Skeppsbyggnad har historiskt sett haft en stor betydelse för handel och sjöfart, samt för olika folks utbyte av kunskap och seder mellan varandra. Det moderna skeppsbyggandes material och teknik har endast funnits en kort tid av människans utövande av konsten, de grundläggande principerna har ej förändrats. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.