Skulpturverk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skulpturverk, varianter, uttal och böjningar av skulpturverk

Skulpturverk synonym, annat ord för skulpturverk, vad betyder skulpturverk, förklaring, uttal och böjningar av skulpturverk.

Vad betyder och hur uttalas skulpturverk

Skulpturverk uttalas skulpt|ur|verk och är ett substantiv.

Ordformer av skulpturverk

Singular

skulpturverk
obestämd grundform
skulpturverks
obestämd genitiv
skulpturverket
bestämd grundform
skulpturverkets
bestämd genitiv

Plural

skulpturverk
obestämd grundform
skulpturverks
obestämd genitiv
skulpturverken
bestämd grundform
skulpturverkens
bestämd genitiv

Skulpturverk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skulpturverk

  1. Hitlerhälsningen är baserad på den hälsning som togs i bruk av de italienska fascisterna i början av 1920-talet. Den har kallats "romersk hälsning" då den då antogs ha använts i antikens Rom. Det är dock en oriktig benämning eftersom den inte finns beskriven i antika texter eller är avbildad i något skulpturverk eller på något mynt från den tiden. (källa)
  2. Bland monumentala skulpturverk kan främst erinras om fadern Gustav Vasas och hans båda första gemålers gravmonument samt Katarina Jagellonicas vackra gravvård, båda i Uppsala domkyrka. Monumentet över Johan III på sagda plats beställdes av sonen Sigismund i Danzig (hos bildhuggaren Wilhelm van der Blocke), men kom först 1782 genom Gustav III:s försorg till Sverige och uppsattes på sin nuvarande plats 1818, dock med oriktig anordning, som emellertid omgestaltades av Agi Lindegren vid kyrkans restauration i början av 1890-talet. (källa)
  3. Norr om kyrkan ligger Camposanto, anlagd i slutet av 1100-talet som gravplats åt förtjänta medborgare i republiken, vars jord hemfördes från Jerusalem. Den omgivande byggnaden, uppförd 1278-83, bildar en fyrkant (127 meter lång, 52 meter bred) och omsluts av höga hallar som öppnar sig inåt på rundbågiga pelare, det hela ett verk av Giovanni Pisano. Den innehåller ett stort antal framstående skulpturverk och gravvårdar, och väggarna är smyckade med fresker, av vilka särskilt förtjänar framhållas den stora cykeln på norra väggen av Benozzo Gozzoli. (källa)
  4. Den hälsning som brukar kallas "romersk hälsning" var dock säkerligen inte romersk eftersom den inte finns beskriven i antika texter eller är avbildad i något antikt skulpturverk. Hälsningen förmodas först ha visats så sent som i slutet av 1700-talet, när nyklassicismen imiterade och vidareutvecklade romerska konstformer, med avbildningen av en romersk hälsning i den franska målningen Horatiernas ed (franska Le Serment des Horaces, 1784, idag på Louvren) av Jacques-Louis David. Här avbildas tre bröder som med snett uppåtsträckta armar svär en ed att de skall försvara Rom intill döden. Målningen gjorde motivet populärt. I USA användes den till exempel mellan 1892 och 1942 i samband med att man svor trohet till fanan men som sedan ändrades till en gest med handen över hjärtat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.