Skulptur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skulptur, varianter, uttal och böjningar av skulptur

Skulptur synonym, annat ord för skulptur, vad betyder skulptur, förklaring, uttal och böjningar av skulptur.

Vad betyder och hur uttalas skulptur

Skulptur uttalas skulpt|ur [-u´r] och är ett substantiv -en -er.

Skulptur betyder:

Ordformer av skulptur

Singular

skulptur
obestämd grundform
skulpturs
obestämd genitiv
skulpturen
bestämd grundform
skulpturens
bestämd genitiv

Plural

skulpturer
obestämd grundform
skulpturers
obestämd genitiv
skulpturerna
bestämd grundform
skulpturernas
bestämd genitiv

Skulptur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skulptur på Engelska

 • sculpture

Hur används ordet skulptur

 1. Ett fågelbad är ett konstgjort öppet vattenkärl, eller liten grund damm, avsett för fåglar att dricka ur och bada i. Ett fågelbad kan fungera som trädgårdskonst, skulptur eller vara en del i att skapa en vital naturträdgård. Fågelbad lockar till sig en rad olika fågelarter, speciellt under sommar eller torrperioder, men fågelbad som inte fryser om vintern lockar också till sig fåglar. (källa)
 2. Genrebilder har funnits i nästan alla konsttraditioner. Målade dekorationer i antikens egyptiska gravar föreställer scener med arbete och förlustelser. Vid utgrävningar i de antika städerna Pompeji och Herculaneum har det framkommit många genrebilder i form av mosaik och väggmålningar. I medeltidens katedraler, särskilt under gotiken, uppträder genrekonst regelbundet som skulptur bland annat på kapitäl och i så kallade månadsbilder på portalernas sidor. Under senmedeltidens var tideböcker är ofta dekorerade med lantliga vardagsbilder. (källa)
 3. De tre gracerna (skulptur) – en nyklassicistisk skulptur, i marmor av Antonio Canova. (källa)
 4. Här (skulptur) – en skulptur av Ebba Matz. (källa)
 5. Man brukar räkna med att högrenässansen inleddes med Michelangelos skulptur Pietà (1499) och avslutades genom Roms skövling 1527. (källa)
 6. Installation (konst) – konstverk som förhåller sig till rummet och som inte går att definiera som måleri, skulptur eller någon annan av de klassiska konstgrenarna. (källa)
 7. Karikatyr är en framställning av en persons karakteristiska drag eller hållning på ett överdrivet sätt så att en skrattretande effekt uppstår. Används ofta i politisk och social satir. De groteska gestalter man kan finna i medeltida skulptur och Leonardo da Vincis fysionomiska studier hör till karikatyrens föregångare. (källa)
 8. Kartusch är ursprungligen ett ornament i form av en rulle, som till exempel en volut från ett joniskt kapitäl. Det kom senare att i skulptur och måleri användas som underlag för titlar och vapensköldar och är i denna funktion oftast oval till formen med upprullad ram. (källa)
 9. Under renässansen inspirerade en romersk skulptur av de tre gracerna, på Piccolominibiblioteket i Siena de flesta verken med detta tema. Gracerna återges tillsammans med andra figurer i Botticellis målning "Våren". Rafael målade också en tavla som idag är utställd i Chantilly (Frankrike). Under barocken återupplivade Rubens temat med en ny stil i De tre gracerna. Bland andra konstnärliga verk finns de berömda skulpturerna av Antonio Canova och Bertel Thorvaldsen. (källa)
 10. Stengötens yta kan bearbetas när cementen hårdnat och användas som golvplattor eller fasadbeklädnad och som material för skulpturer och prydnadsföremål. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.