Skum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skum, varianter, uttal och böjningar av skum

Skum synonym, annat ord för skum, vad betyder skum, förklaring, uttal och böjningar av skum.

Synonymer till skum

Vad betyder och hur uttalas skum

Skum uttalas skum och är ett adjektiv -t -ma.

Skum betyder:

Ordformer av skum

Böjning (i positiv) skum en ~ + subst. skumt ett ~ + subst. skumma den/det/de ~ + subst. skumme den ~ + mask. subst. Komparation skummare en/ett/den/det/de ~ + subst. skummast är ~ skummaste den/det/de ~ + subst.

Skum är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Skum på Engelska

 • murky, dark - poor illumination
 • shady, suspicious, fishy, disreputable - shady business
 • spray, foam, froth, lather

Hur används ordet skum

 1. När patienten kommer till undersökningen får denne dricka en liten mängd Minifom som minskar skum och gasbildning i magsäcken. Svalget bedövas sedan med bedövningsspray som kan ge en känsla av en klump i halsen. Bedövningen eller undersökningen påverkar inte andningsvägarna på något sätt utan patienten kan andas normalt under hela undersökningen. (källa)
 2. Grädde är en vattenemulsion av fett som avskiljts från mjölk, vanligen komjölk. Det mesta av grädden homogeniseras för att inte skikta sig, men grädde med fetthalt över 40 % behöver inte homogenisering. Sådan grädde kallas vispgrädde på grund av de stora fettdropparnas förmåga att binda luft till ett hållfast skum (ålderdomligt och i finlandssvenskan: "snömos" ) vid vispning. (källa)
 3. Gåsen symboliserar ibland dumhet, som i uttrycket "dum som en gås". Gäss, och då särskilt tamgåsen, brukar ses som en symbol för Skåne. Uttrycket "vita gäss" avser skum på vågtopparna på hav eller sjöar som uppkommer då hög vindstyrka bryter vågorna. (källa)
 4. Hårmousse är en hårvårdsartikel som används för att ge håret volym och glans. Det är ett luftigt skum, förpackat i tryckburk. Hårmousse finns i många olika varianter och säljs i många livsmedelsbutiker såväl som hos frisörer. (källa)
 5. Koaxialkabel är en tvåpolig elkabel, som är uppbyggd av en metallisk ledare, mittledaren, omgiven av ett isolerande material, dielektrikum, som i sin tur är omgivet av ett ledande hölje, skärmen. Koppar eller tennbelagd koppar är vanliga ledarmaterial och som isolator används ofta plast i billiga kablar eller teflon i dyrare och bättre, då isolatorn inte smälter när koaxialkabelns ledare löds fast. Även luft eller skum används som dielektrikum. (källa)
 6. Koffertfiskarna har ett kroppspansar och är sexformade. De skyddar sig inte bara genom sitt kroppspansar utan även genom ett skum som kan frisättas från huden. Detta skum innehåller toxinet ostracitoxin. Toxinet är giftigt för andra fiskar, vilket man bör tänka på om man införskaffar en koffertfisk till ett redan befolkat akvarium. Giftet från en nyintroducerad, stressad koffertfisk kan leda till att de övriga invånarna i akvariet dör inom några minuter. (källa)
 7. En kolloid (gr. kolloid, "lim") är ett system där ett ämne är finfördelat (dispergerat) i ett annat, och det finfördelade ämnets partiklar har åtminstone i någon dimension en storlek mellan en nanometer och en mikrometer. De olika faserna kan ha samma eller olika aggregationstillstånd (fast, vätska och gas). Varje kombination har ett eget namn (se tabellen nedan), gas finfördelat i vätska heter till exempel skum. Begreppet kolloid infördes 1861 av den skotske kemisten Thomas Graham. (källa)
 8. Ofta består luftfiltrets barriär av filtrerpapper eller aktivt kol eller både och. Luftfiltret finns oftast i insugningsdelen av luftrummet i förbränningsmotorer, luftkonditionering och andra anläggningar som kräver renad luft. Luftintagen i förbränningsmotorer och kompressorer använder för det mesta antingen papper, skum, eller bomullsfilter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.