Slitna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slitna, varianter, uttal och böjningar av slitna

Slitna synonym, annat ord för slitna, vad betyder slitna, förklaring, uttal och böjningar av slitna.

Synonym till slitna

Hur används ordet slitna

  1. Lägg VM sist på säsongen, så slipper vi de såsiga post-mästerskap-loppen när hälften tänker på semester redan. Är åkarna för slitna i mars? Det åtgärdar vi med nästa punkt. (källa)
  2. Här på hemmaplan är kvinnorna i Piteå och männen i AIK jagade villebråd i varsin mästarklubb. Först när höstlöven faller – när muskler ömmar i slitna fotbollskroppar – vet vi om de lyckas försvara sina guld. (källa)
  3. Galosch (av franskans galoche) är ett skodon och nyttjas som skoöverdrag över andra skor (framför allt "finare" skor), i syfte att undvika att dessa blir blöta, nedsmutsade eller slitna. Deras användning som både ord och fotbeklädnad är idag begränsad. Äldre tiders galoscher kunde vara gjorda av läder, medan senare tiders galoscher gjordes av gummimaterial. (källa)
  4. När jeans blir slitna framträder inslagstrådarna, som är vita i denim, mer än på nytt tyg. Ett tag blev det bland ungdomar ett mode att jeansen skulle se slitna ut. Som ett försäljningsargument tumlade då företagsamma tillverkare helt nya byxor med stenar i en tvättmaskin, varvid de eftersträvade ljusa fläckarna slets fram. Därav uppstod nyordet "stentvättat". (källa)
  5. Lump är slitna och kasserade textilier av bomull, ull, lin, jute och hampa. (källa)
  6. Den första alnen definierades som längden på underarmen från armbågen till toppen av det utsträckta långfingret hos den härskande Farao, plus bredden av hans hand. Den ursprungliga mätningen överfördes och skulpterades i svart granit. Arbetarna på byggarbetsplatser fick sedan kopior i granit eller trä och det var arkitekternas ansvar att hålla kontroll av dem och kassera slitna mätstockar. (källa)
  7. Om man inte ökar gapet innan mikrometern avlägsnas från mätobjektet finns risken att mätytorna slits. Slitna mätytor medför att nollpunktens läge förskjuts, och att planheten och parallelliteten försämras. Smuts, damm och slipmedelsrester på mätobjektet slipar ned mätytorna. Om mätytorna inte är tillräckligt parallella blir mätningen oexakt. Som alla andra fina mätinstrument skall mikrometern hållas i så rent skick som möjligt. (källa)
  8. "The dude" i filmen The Big Lebowski går ofta runt i sin gamla och något slitna morgonrock, vilket blivit något av hans signum. (källa)
  9. Alla livsmedel som innehåller protein innehåller även aminosyror, men vissa livsmedel innehåller en mindre mängd av vissa aminosyror – och om aminosyran i fråga är en essentiell aminosyra betraktas proteinet inte som fullvärdigt. Äter man en ensidig kost med livsmedel innehållande ofullvärdiga proteiner kommer man till slut att ta skada. Om man både äter ett livsmedel som är fattigt på exempelvis tryptofan (essentiell aminosyra) och ett annat livsmedel som är rikt på denna aminosyra innebär det att man ändå får i dig tillräckligt av den. Det slitna uttrycket allsidig kost beskriver alltså fortfarande något som alla behöver. När man upptäckte att det finns skillnader mellan proteinerna i olika livsmedel, utvecklades en metod att värdera protein som fick namnet biologiskt värde (BV). (källa)
  10. Rullmotståndet ökar på slitna och trasiga vägytor med grövre textur och mer vägojämnheter. Mätningar har visat att rullmotståndet för ett givet däck som rullar på styva vägbeläggningar kan skilja +/- 15 %, beroende på vägytans textur. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.