Slits Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slits, varianter, uttal och böjningar av slits

Slits synonym, annat ord för slits, vad betyder slits, förklaring, uttal och böjningar av slits.

Vad betyder och hur uttalas slits

Slits uttalas slits och är ett substantiv -en -ar.

Slits betyder:

Ordformer av slits

Singular

slits
obestämd grundform
slits
obestämd genitiv
slitsen
bestämd grundform
slitsens
bestämd genitiv

Plural

slitsar
obestämd grundform
slitsars
obestämd genitiv
slitsarna
bestämd grundform
slitsarnas
bestämd genitiv

Slits är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Slits på Engelska

 • slit, vent

Hur används ordet slits

 1. Spåret på de flesta grammofonskivor är lateralt, det vill säga rör sig i sidled, men fram till och med 1920-talet fanns även skivor med vertikal gravyr där spåret går upp och ner. Sistnämnda teknik tillämpades även på grammofonskivans föregångare fonografcylindern. Genom en kombination av lateralgravyr och transversalgravyr av ljudspåret kan man åstadkomma en stereoinspelning, som kan läsas med en specialkonstruerad nålmikrofon och spelas upp i en stereoanläggning. Stålnålar slits starkt vid avspelningen och från början krävdes nytt grammofonstift efter varje avspelad skiva. Med förbättrat stål i nålen kunde upp till 10 skivor spelas med samma nål. (källa)
 2. Bråk på läktarna är främst förknippat med ståplats, men kan även förekomma på sittplats och kan då även omfatta att stolarna slits loss från läktarsektionen och kastas in på planen mot de aktiva eller mot motståndarlagets supportrar. Resor till och från bortamatcher har ibland inneburit att bussen eller tåget supportrarna färdas med vandaliseras och hemmalagens fans vandaliserar ibland de bussar, i vilka bortalagets spelare eller supportrar åker. (källa)
 3. I moderna varianter kan centrumaxeln vara utformad som ett kullager vilket kan ge möjlighet till spinntider uppemot 15 minuter. Snöret på en jojo slits medan det används och man kan behöva byta till ett nytt snöre för att erhålla bästa prestanda hos jojon och för att inte riskera att snöret går av. Många jojoar går att skruva isär så att man enkelt kan byta ut snöret. I annat fall kan man tvinna upp snöret och trä av det över jojons ena sida. (källa)
 4. Erosion är den process då ett berg slits ned och med tiden utjämnas. Det finns många slag av erosion, men i fjällkedjorna är glacialerosion dominerande. Över längre tidsperioder är inlandsisarna av störst betydelse. Fjällkedjorna har begravts av många olika inlandsisar under årmiljonerna och både isen och dess smältvatten har ändrat de ursprungliga landformerna. (källa)
 5. Egenskaperna på ull varierar betydligt. Materialet är lika "levande" som lin. Faktorer som väder och vind, fårras, föda, sjukdomar, omhändertagandet, behandling av råvaran i alla dess led är sånt som påverkar garnets kvalitet och användbarhet till olika tyger. Man bedömer fiberfinhet, fiberlängd, krusighet och glans, egenskaper som bland annat beror på var på djuret ullen växer. Bästa ullen kommer från fårets sidor, sämsta från buk och bak där fibrerna slits och är kortare. Därför sorteras fårets ull efter klippningen allt efter garntypen den skall användas till. (källa)
 6. De grepp man fäster i väggen bildar olika "vägar" upp för väggen. Ibland målar man på väggen eller använder grepp i olika färger för att skapa en specifik väg upp. Greppen varierar i form och storlek och vissa är således lättare eller svårare än andra att ta tag i. I början tillverkades de ofta av sten, det är dock inte ett smidigt material att jobba i, speciellt inte när man ska tillverka grepp i större skala. Även trä har använts, det har fördelen att det är billigt och lätt att tillverka men har nackdelen att det när det slits kan bli stickor i greppen. Det vanligaste materialet i moderna klätterväggar är uretanplast som är en tålig härdplast. (källa)
 7. Vissa knivar har knivbladet laserhärdat. Sådana knivblad har fått ett hårt ytskikt på knivbladets ena sida och sägs vara självslipande. Eftersom knivbladets ena sida är hårt så nöts det ohärdade materialet bort i första hand. Kvar blir det hårda ytskiktet som friläggs efterhand som kniven slits. En sådan kniv kan därför hålla skärpan även utan slipning och bryning. (källa)
 8. Kolvring, äldre benämning kannring, är en ringformad tätning mellan kolv och cylindervägg i en förbränningsmotor. Kolvringar kan efter sin funktion indelas i gastätande ringar och oljeskrapringar. Kolvringarna hjälper även till att leda värme från kolven till cylinderväggen. Med tiden slits kolvringarna, och därför brukar de alltid bytas vid renovering av motorn. (källa)
 9. Varje passbit består av ett precisionsslipat och läppat rektangulärt block, av stål eller keramik, med två frånvända parallella referenssidor. Det nominella avståndet mellan dessa bearbetade sidor har en mycket hög måttriktighet. Block av standardkvalitet är ofta gjort av ett behandlat och icke magnetiskt stål medan kalibreringskvaliteter ofta är gjorda av zirkonium, volframkarbid eller kromkarbid, eftersom de är hårdare och slits mindre. Passbitar förekommer typiskt i satser med block av olika längd, för att möjliggöra en mängd olika måttvärden, som kan uppnås genom att stapla bitar på varandra. Den faktiska längden av varje block är något kortare än den påstämplade nominella längden, eftersom den längden kan inkludera ett mycket tunt skikt av häftande oljefilm, vid normal användning. Den nominella längden är känd som den interferometriska längden. (källa)
 10. Efter att man använt en torktumlare samlas ludd i ett filter. Orsaken är att tumlaren separerar och filtrerar bort de små lösa fibrerna som lossnat från kläderna redan före tumlingen. Kläder slits vid användning av plaggen och anledningen till att det inte bildas ludd vid exempelvis torkning i torkskåp är att luddet då stannar kvar i plaggen och lossnar senare. Ludd som inte avlägsnas från torktumlaren utgör brandfara, eftersom det kan leda till förhindrad luftcirkulation och överhettning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.