Slitsa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slitsa, varianter, uttal och böjningar av slitsa

Slitsa synonym, annat ord för slitsa, vad betyder slitsa, förklaring, uttal och böjningar av slitsa.

Vad betyder och hur uttalas slitsa

Slitsa uttalas slitsa och är ett verb -de.

Slitsa betyder:

Ordformer av slitsa

Aktiv

slitsa
infinitiv
slitsar
presens
slitsade
preteritum
slitsat
supinum
slitsande
presens particip
slitsa
imperativ

Passiv

slitsas
infinitiv
slitsas
presens
slitsades
preteritum
slitsats
supinum

Perfekt particip

slitsad en
~ + subst.
slitsat ett
~ + subst.
slitsade den/det/de
~ + subst.

Slitsa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet slitsa

  1. En division inom Fiat Chrysler Automobiles, en efterträdare till Willys, har idag rättigheterna för namnet Jeep och designen med den välkända grillen med sju slitsar (sex pinnar) i fronten (Fords design var med nio slitsar). Det sägs att antalet personer världen runt som kan känna igen Jeepfronten är tvåa efter hur många som kan känna igen Musse Pigg, och Jeepvarumärket är det mest kända varumärket i världen utöver Coca-Cola. (källa)
  2. En plastficka är en platt, slitsad plastpåse med perforerad kant som används för pappersdokument. (källa)
  3. Om kavajen är enkelknäppt är den vanligen försedd med endast en knapp – ibland två, men aldrig tre. Kavajen är oftast utan slitsar men även sidoslitsar förekommer. Kavajens fickor är oftast av passpoaltyp. (källa)
  4. Bajonettfattning även bajonettkoppling, bajonettsockel eller bajonettlås, är en lätt löstagbar koppling mellan en hylsa och en cylindrisk kropp, där den senare, som är försedd med en eller två små tappar, skjutes in i den förra, varvid tapparna föras i motsvarande slitsar i hylsan. Slitsarna är L-formiga, varför, då tapparna nått botten i detta och en av delarna omvrids, delarna håll samman och vanligen hindras att gå isär genom att fjädertryck kvarhåller tapparna i små hak i inre ändan av slitsarna. Namnet kommer av att fattningen i äldre tid ofta användes för bajonetter. (källa)
  5. I vissa diaramar läggs diabilden in mekaniskt i slitsar och hålls fast när ramen trycks ihop, andra ramar har hakar som fäster i filmens perforering. Vissa äldre ramar kan ha tejpsystem eller olika form av lim som fäster bilden i ramen. Fastlimmade bilder kan vara besvärliga att flytta till ny ram om förnyad montering av något skäl skulle behövas. (källa)
  6. Byxor är kända sedan 700-talet f.Kr., då vida byxor förekom bland folkstammar i dagens Iran. Med skyter och parther spreds byxorna över Europa och Asien. De tidigaste byxorna var vida orientaliska byxor men tidigt uppkom snävare byxmodeller hos ryttarfolk genom att ett skrevkläde kombinerades med byxholkar. I Europa tros kelterna varit de första som introducerade byxorna. Hos germanerna förekom såvälång- som kortbyxor. I Romarriket brukades dock i allmänhet inte byxor, och då de introducerades förbjöds de till en början som "barbariska", men kom efterhand att accepteras. Den germanska byxtypen blev vanlig under tidig medeltid, men började under 1200-talet minska i popularitet sedan kjorteln blivit längre och endast hosor behövdes. När livkläderna på 1400-talet åter blev kortare återkom byxorna, nu i en snäv modell liknande hosorna. Under 1500-talet kom pluderhosorna, korta vida byxor med slitsar ur vilka fodret syntes. I början av 1600-talet blev byxorna enklare och raka eller endast lätt ballongformade och knöts runt benen nedanför knäna. Vid mitten av 1600-talet kom de så kallade "rhengrevebyxorna" på modet, mycket vida och öppna nedtill. I slutet av 1600-talet blev byxorna snävare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.