Slump Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slump, varianter, uttal och böjningar av slump

Slump synonym, annat ord för slump, vad betyder slump, förklaring, uttal och böjningar av slump.

Synonymer till slump

Vad betyder och hur uttalas slump

Slump uttalas slump och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av slump

Singular

slump
obestämd grundform
slumps
obestämd genitiv
slumpen
bestämd grundform
slumpens
bestämd genitiv

Plural

slumpar
obestämd grundform
slumpars
obestämd genitiv
slumparna
bestämd grundform
slumparnas
bestämd genitiv

Slump är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Slump på Engelska

  • hazard, chance, luck - at random, by mere accident, nothing must be left to chance

Hur används ordet slump

  1. Men det finns en annan sida av myntet. Visserligen har utredningen varit besvärande för Trump och hängt som ett mörkt moln över honom. Men den har också gett honom ammunition för att peka ut en fiende. Det är ingen slump att Trump så gott som dagligen klagat över den "häxjakt" som han ansett sig vara utsatta för. Trumps ledarstil kräver fiender för att vara framgångsrik. (källa)
  2. Hasardspel (gambling) (från franska hasard, slump, tillfällighet) är spel vars utgång beror på slumpen och inte av de spelandes skicklighet. En hasardspelare inlåter sig på riskabla företag och litar på tur och lycka. Hasardspel är ofta synonymt med spel om pengar, och innefattar då någon form av vadslagning, även om det är möjligt att spela om annat såsom tändstickor, eller bara "ära". (källa)
  3. Anna Kalman (Ingrid Bergman) är en framgångsrik skådespelerska som helt gett upp hoppet om att finna den rätte. Av en slump träffar hon diplomaten Philip Adams (Cary Grant) och det blir kärlek vid första ögonkastet. Men snart får hon reda på att Adams hållit en hemlighet för henne. Anna blir vansinnig och planerar sin hämnd. (källa)
  4. Ironi kan också vara oavsiktlig. Man kan bland annat tala om "ödets ironi", när något på ett slående sätt går emot vad man planerat. En olycklig händelse är dock inte i sig ironisk. Om en kommunalpolitiker drar ned på stadens renhållningsbudget och därefter halkar på ett bananskal, kan det ses som ironiskt. Att någon i allmänhet halkar på ett bananskal och slår sig är däremot inte ironiskt, utan ses normalt som bara en olycka. Oavsiktlig ironi är inte heller ett stilmedel i egentlig mening. Däremot kan en outtalad ironisk kontrast mellan händelser eller egenskaper vara ett strukturellt element i en berättelse, t.ex. mellan Hamlets begåvning och intelligens och hans möjligen spelade vansinne, eller i Albert Camus Främlingen där Meursault mördar en man, i princip av en slump, och sedan döms till döden av en domstol som tycks styras mer av andra faktorer än av det den får veta om själva mordet, nämligen sin bild av Meursault som en dålig son och en amoralisk ateist. (källa)
  5. Motsvarande anglosaxiska ytenhet är acre, som är 43 560 engelska kvadratfot eller 4 047 m². Likheten mellan orden acre och åker är slående och knappast en slump. (källa)
  6. Axel Österberg blev tidigt anarkosyndikalist och förblev av allt att döma så i hela sitt liv. Under 1930-talet var han en av eldsjälarna i Syndikalistiska Ungdomsförbundet, SUF. Av en slump befann han sig i Barcelona den 19 juli 1936, då Spanska inbördeskriget bröt ut på grund av ett militärt uppror. Han städslades då som ansvarig för den skandinaviska radioinformationen av de anarkosyndikalistiska organisationerna CNT och FAI, och fick på så vis en inblick i och utblick över den spanska revolutionens skeenden som väl knappast var någon annan svensk förunnad. (källa)
  7. En multipelbild av en kvasar är oftast en kvasar som fungerar som gravitationslins, vilket ger en dubbel, trippel eller kvadrupel bild av samma kvasar. Den första sådan gravitationslins som upptäcktes var den dubbelt avbildade kvasaren Q0957+561 (eller Tvillingkvasaren) 1979. En samling av två eller flera kvasarer i rad kan uppstå av en slump, fysisk närhet, verklig nära fysiskt samspel eller effekter av att ljuset från en enstaka kvasar böjs till två eller flera bilder. Ett exempel på en trippelkvasar som bildats genom en gravitationslins är PG1115 +08. (källa)
  8. Vanligen inleds onanin i den tidiga puberteten, ibland ännu tidigare, många upptäcker det av en slump under lek samt utforskning av könsorganet, och fortsätter med samma tekniker för masturbation under vuxenlivet. (källa)
  9. Icke-naturlig resistens uppstår ofta genom mutationer av bakteriens DNA. Mutationer kan uppstå av slump men det har visat sig att ju mer man använder ett visst antibiotikum desto större risk är det att bakteriestammar utvecklar resistens. Många antibiotikasorter innehåller idag ämnen som inte bryts ner av kroppen utan hamnar i naturen. Där förblir de aktiva och bakteriestammar kan utveckla resistens. Att dessa gener bevaras är klassisk biologi då de resistenta bakterierna har en fördel när det gäller överlevnad än icke-resistenta så länge antibiotikumet förekommer i bakteriernas miljö. Alla resistansmekanismer tillhör bakteriens DNA, antingen kromosomen eller någon av plasmiderna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.