Snedsegel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder snedsegel, varianter, uttal och böjningar av snedsegel

Snedsegel synonym, annat ord för snedsegel, vad betyder snedsegel, förklaring, uttal och böjningar av snedsegel.

Vad betyder och hur uttalas snedsegel

Snedsegel uttalas sned|segel och är ett substantiv.

Ordformer av snedsegel

Singular

snedsegel
obestämd grundform
snedsegels
obestämd genitiv
snedseglet
bestämd grundform
snedseglets
bestämd genitiv

Plural

snedsegel
obestämd grundform
snedsegels
obestämd genitiv
snedseglen
bestämd grundform
snedseglens
bestämd genitiv

Snedsegel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet snedsegel

  1. Gipp, vändning undan vinden eller undanvindsvändning, är en manöver i segling där en segelbåt eller ett segelfartyg faller av tills man har vinden rakt akterifrån, låter aktern passera vindögat och fortsätter vändningen tills storseglet (eller det största snedseglet) får vinden in från baksidan och drar den eventuella bommen med sig till den andra sidan. När seglet så bytt sida seglar man för nya halsar, alltså med vinden in från andra sidan. I hård vind kan det vara besvärligt att genomföra en kontrollerad gipp om båten har stora snedsegel satta, medan en undanvindsvändning är odramatisk med råsegelriggade farkoster. (källa)
  2. Loggertsegel är ett fyrkantigt snedsegel med en snedställd rå längs seglets överkant. Seglet var mest i bruk i Västeuropa, i franska, engelska och skotska farvatten vid Engelska kanalen och Nordsjön. Det användes av såväl fiskare som smugglare, kapare och tullfartyg. Seglet var också vanligt på skeppsbåtar. (källa)
  3. Mesansegel eller mesan är ett snedsegel som sitter på baksidan av den aktre masten på en segelfarkost med två eller flera master. Masten kallas mesanmast om mesanen är huvudseglet. (källa)
  4. Snedsegel är en typ av segel som sitter i fartygets eller båtens längdriktning till skillnad från råsegel (segel fästade till tvärgående horisontella rår). (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.