Snedskuren Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder snedskuren, varianter, uttal och böjningar av snedskuren

Snedskuren synonym, annat ord för snedskuren, vad betyder snedskuren, förklaring, uttal och böjningar av snedskuren.

Vad betyder och hur uttalas snedskuren

Snedskuren uttalas sned|skuren och är ett adjektiv.

Ordformer av snedskuren

Böjning (i positiv) snedskuren en ~ + subst. snedskuret ett ~ + subst. snedskurna den/det/de ~ + subst.

Snedskuren är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet snedskuren

  1. Parisaren lär ha uppfunnits av Tore Strand på matgrossisten Strandbolaget (numera en del av Martin och Servera) i Umeå. Grunden är en finsk medisterkorv som Strand började importera och saluföra. Genom att ta en snedskuren skiva av den stora korven och servera som en hamburgare med bröd, utan sesamfrö, var den nya rätten född. Han lär ha fått inspiration från ett nylanserat nattflyg mellan Stockholm och Paris på 1950-talet. (källa)
  2. Denna vapenrock är av mörkblått kläde och med svart foder. Den har en enradig knapprad om åtta knappar samt är försedd med en öppen snedskuren ståndkrage med broderi. (källa)
  3. Vinkelväxel är en snedskuren växel där kugghjulen har en vinkel mot varandra kuggarna förutom normal avrullning även glider mot varandra. De kallas hypoidväxel om kugghjulens axlar inte skär varandra och kuggarna har formen av en hyperboloid. Exempel är en bakaxelväxel på en personbil där pinjongen (lilla kugghjulet) ligger lägre än kronhjulet (det stora kugghjulet). På en terrängbil kan pinjongen ligga över kronhjulets centrumlinje för att skapa en högre markfrigång för kardanaxeln. Hypoidkuggväxeln kräver en speciell bakaxelolja på grund av det extrema kuggtryck, och den glidande rörelsen vid kuggarnas ingrepp i varandra. Hypoidoljan betecknas EP efter engelskan Extreme Pressure. (källa)
  4. För att reducera ljudet från kuggväxlar och öka anliggningsytan vid kuggingreppen, d.v.s. reducera det specifika yttrycket, utförs ofta kuggväxlar med snedskuren kugg som dock ger axialkrafter på axlarna som måste tas upp i lagringarna eller utbalanseras på annat sätt. 'Kuggväxellådor' i exempelvis fordon utförs i regel med snedskurna kuggar utom för backväxeln. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.