Solros Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder solros, varianter, uttal och böjningar av solros

Solros synonym, annat ord för solros, vad betyder solros, förklaring, uttal och böjningar av solros.

Vad betyder och hur uttalas solros

Solros uttalas sol|ros och är ett substantiv -en -or.

Ordformer av solros

Singular

solros
obestämd grundform
solros
obestämd genitiv
solrosen
bestämd grundform
solrosens
bestämd genitiv

Plural

solrosor
obestämd grundform
solrosors
obestämd genitiv
solrosorna
bestämd grundform
solrosornas
bestämd genitiv

Solros är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Solros på Engelska

  • sunflower

Hur används ordet solros

  1. Jordärtskockan (Helianthus tuberosus), är en art i familjen korgblommiga växter. Den är en flerårig ört med ursprung i Nordamerika. Den odlas i tempererade trakter för sina knölars (jordstammars, rhizomers) skull, vilka används som en rotgrönsak. Jordärtskockan är en slags solros, ur samma släkte som vanlig solros (Helianthus annuus). (källa)
  2. Stödutfodring av vilda fåglar är en populär hobby, speciellt vintertid, och består då ofta av olika typer av fröblandningar. Dessa blandningar brukar kallas fågelfrö och exempelvis solros- och hampafrön är vanliga. I områden där det finns kolibrier och andra nektarsugande fåglar förekommer det speciella matare för sockerlösning. Man utfodrar också fåglar med frukt och olika typer av animalisk fett, exempelvis med talgboll. Vid juletid är det i vissa nordliga regioner tradition att ställa ut en så kallad julkärve. (källa)
  3. Vegetabilisk olja är en typ av flytande fett som framställs ur växter. Vanligast är olja från majs, oliver, raps och solros. Mindre vanliga är olja från druvkärna, jordnöt, sesam, soja, tistel och vetegrodd. Ovanliga är olja från hasselnöt och valnöt. (källa)
  4. Oljeväxt, är en odlad växt vars primära användning är för utvinning av vegetabilisk olja. Exempel på oljeväxter är solros, raps, rybs, vitsenap, oljelin och vallmo. Den kan även ersätta fossila bränslen. Vegetabiliska oljor fås framför allt ur fruktkärnor, till exempel nötter och frön. Innan det går att använda oljan måste den först raffineras i flera steg. (källa)
  5. Solros (Helianthus annuus) är en art inom familjen korgblommiga växter. Den har upp till 3 meter höga stänglar med gula blommor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.