Spad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spad, varianter, uttal och böjningar av spad

Spad synonym, annat ord för spad, vad betyder spad, förklaring, uttal och böjningar av spad.

Synonymer till spad

Vad betyder och hur uttalas spad

Spad uttalas spad och är ett substantiv -et.

Spad betyder:

Ordformer av spad

Singular

spad
obestämd grundform
spads
obestämd genitiv
spadet
bestämd grundform
spadets
bestämd genitiv

Spad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Spad på Engelska

  • stock, liquor, broth, liquid - vegetable stock

Hur används ordet spad

  1. Gubbröra är en maträtt vanligen bestående av hackad ansjovis (med eller utan spad), kokt ägg, gräslök och dill som blandas. Den kan serveras kall eller varm (stekt). (källa)
  2. Proteinet kokas med löken, ställs åt sidan för att svalna, sen kokas korngrynen i spad från köttkoket. Man grovmaler köttet och tillsätter de kokta korngrynen i den malda massan. Kvarvarande buljong används för att späda massan till rätt konsistens. Detta låts stå tills temperaturen på korvmassan är fingervarm, varpå den stoppas i fjälster. Hackkorv äts oftast stekt i skivor med potatis och lingonsylt eller rödbetor. (källa)
  3. SPAD: SPAD VII, SPAD XIII. (källa)
  4. Ordet används sedan 1950, av engelskans 'juice' med samma betydelse, av latinets 'jus' som betyder 'spad', 'soppa', jämför sky. Apelsinjuice kallas även OJ, av engelskans Orange Juice. (källa)
  5. Jämförelsepris eller jämförpris är ursprungligen en beteckning på vad en vara kostar per jämförbar enhet, vanligen per vikt- eller volymenhet. Jämförelsepriset är avsett för att kunden snabbt ska kunna jämföra priser, exempelvis mellan olika affärer, förpackningar eller fabrikat. För t.ex. inläggningar, fruktkonserver och liknande ska jämförelsepriset baseras på nettovikt exkl. spad, s.k. avrunnen vikt, något det ofta fuskas med. (källa)
  6. Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Den torkade fisken läggs först i blöt i fem-sex dygn, i kallt vatten som byts en gång om dagen. Den vattenmättade fisken läggs därefter några dygn i nytt vatten tillsammans med lut. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk). Därefter avlutas fisken i fem-sex dygn i nytt kallt vatten, som åter byts en gång om dagen. Efter detta kokas fisken försiktigt innan den serveras. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar. (källa)
  7. Maränger är luftiga bakverk, från franska, italienska och schweiziska köket, som huvudsakligen består av uppvispad äggvita och (flor)socker, som sedan gräddats. Maräng kan bakas av kall eller varm smet, skillnaden utgörs av om sockret tillsätts direkt eller först kokas till mellan kulsocker (c:a 125°C) och halvvägs till andra bräckprovet (c:a 160°C), beroende på recept, innan lagen hälls över de vispade äggvitorna. (källa)
  8. Den kokta korven ligger i konservburken i korvspad. I receptet för korven ingår inte pilsner. (källa)
  9. Börja med att koka köttet i ett kokkärl med vatten, kryddor och lök tills köttet är mört, och låt det sedan svalna. Ta bort svålen från fläsket och skär köttet i tärningar. Ta en handduk och blöt den i varmt vatten och krama ur. Bred ut handduken i en rundbottnad skål. Täck botten och sidorna av skålen med svålen, med svålens blanka utsida ned mot handduken. Varva de olika köttslagen med späck, gelatin och kryddor. Dra ihop duken till ett hårt knyte och bind ihop detta med ett snöre av bomull eller annat värmetåligt naturmaterial. Koka knytet på svag värme i ca 20 minuter, exempelvis i samma spad som tidigare. Ta upp knytet och låt det sedan ligga i press minst tio timmar i kylskåp. Pressylta serveras vanligtvis kylskåpskall, skuren i tunna skivor, och ofta med kokt potatis och senap. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.