Speciell Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder speciell, varianter, uttal och böjningar av speciell

Speciell synonym, annat ord för speciell, vad betyder speciell, förklaring, uttal och böjningar av speciell.

Synonymer till speciell

Vad betyder och hur uttalas speciell

Speciell uttalas speci|ell [-el´] och är ett adjektiv -t -a.

Speciell betyder:

Ordformer av speciell

Böjning (i positiv) speciell en ~ + subst. speciellt ett ~ + subst. speciella den/det/de ~ + subst. specielle den ~ + mask. subst. Komparation speciellare en/ett/den/det/de ~ + subst. speciellast är ~ speciellaste den/det/de ~ + subst.

Speciell är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Speciell på Engelska

 • special - a special (strange, peculiar) person, of special interest, he is a little strange (peculiar), a special kind of humour, in special cases

Hur används ordet speciell

 1. Under den här tiden vi är här kan vi inte prata om ett speciellt spel eller en speciell produkt. Men vi kommer ju från det bolaget och det är så vi skapar musik, för att nå ut till gamers, säger Mia Stegmar. (källa)
 2. "Sjukdomen florerar under en årstid då den inte alls brukar förekomma i Danmark, så det är en speciell situation", säger Stig Mellergaard vid den danska Fødevarestyrelsen i ett pressmeddelande. (källa)
 3. Aducering (av franskans doux, söt, ljuv, mjuk) är ett metallurgiskt tillvägagångssätt som är avsett att ge gjutna föremål större seghet och smidbarhet. Operationen används vanligen för gjutjärn, som är en typ av järn som till följd av sin höga kolhalt inte är smidbart i originalskick, men som på detta sätt kan få egenskaper som liknar stålets. Aducering är en speciell form av anlöpning. (källa)
 4. Gallan har en speciell gulaktig färg som är ett resultat av pigmentet bilirubin. Bilirubin är i sin tur en restprodukt från förverkade röda blodkroppar och detta tas om hand av levern som sedan utsöndrar det i gallan. I tunntarmen bryts sedan detta pigment ner av bakterier och en restprodukt av detta är i sin tur stercobilin som ger avföring dess bruna färg. (källa)
 5. Galonbyxor tillverkas vanligen i samma typer av material som regnkläder. Ursprungligen var galon ett varumärke för en speciell typ av vävburen plast, men ordet har fått allmän tillämpning. Galonbyxor är nu etablerat som benämning på vattenavvisande (hängsel-)byxor i allmänhet. (källa)
 6. Den ryska federationens stridskrafter har övertagit graden generalöverste från Sovjetarmén. Förutom som militär grad används även graden generalöverste som speciell tjänstegrad i den ryska federationens inrikesministerium, polisen, tullverket och kriminalpolisen. (källa)
 7. Generationsroman är ett begrepp inom litteraturen som brukar användas om böcker som dels porträtterar en speciell tidsanda, men som ändå även lyckas porträttera en tidlöshet. Begreppet är inte etablerat inom litteraturvetenskapen men används ofta ändå, i synnerhet i litteraturrecensioner och i baksidestexter. Begreppet syftar ofta på romaner om unga vuxna som identifierar sig själva som vilsekomna i en stor värld, såsom till exempel Jack av Ulf Lundell, Räddaren i nöden av J. D. Salinger och Hey Princess av Mats Jonsson, men även andra romaner – exempelvis Maken av Gun-Britt Sundström – som skildrar en tidsepok på en speciell plats kan falla inom begreppets ramar. (källa)
 8. Geringslåda, profil med vinklade spår som används för att göra vinklade snitt (geringar) på brädor, lister etcetera. Tillverkas i trä eller plast. Arbetsstycket spänns fast i geringslådan med skruvtvingar eller liknande och kapas sedan med en speciell ryggsåg som förs i spåren. (källa)
 9. Gimmick är ett speciellt kännetecken för en viss artist eller skådespelare. Det är ofta en sorts ploj som kan anses vara ett typiskt för artisten. Oftast är det en del i en sorts humor som kännetecknar en person. Det kan ofta röra sig om en speciell replik eller någon rörelse eller liknande. (källa)
 10. En speciell sorts transparent form av gips kallas selenit. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.