Språklära Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder språklära, varianter, uttal och böjningar av språklära

Språklära synonym, annat ord för språklära, vad betyder språklära, förklaring, uttal och böjningar av språklära.

Synonym till språklära

Vad betyder och hur uttalas språklära

Språklära uttalas språk|lära och är ett substantiv.

Ordformer av språklära

Singular

språklära
obestämd grundform
språkläras
obestämd genitiv
språkläran
bestämd grundform
språklärans
bestämd genitiv

Plural

språkläror
obestämd grundform
språklärors
obestämd genitiv
språklärorna
bestämd grundform
språklärornas
bestämd genitiv

Språklära är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Språklära på Engelska

  • language learning

Hur används ordet språklära

  1. Att studera begreppet "adverb" blir därför för lekmannen mindre en fråga om att nå insikt om faktiska grammatiska fenomen, och mer en fråga om att bemästra de olika bruk av begreppet "adverb" som funnits och finns i texter om grammatik, även i moderna och vetenskapligt underbyggda verk som Svenska Akademiens språklära och Svenska Akademiens grammatik. (källa)
  2. Med grammatik menas reglerna för hur ord (lexem) böjs och sätts samman i satser och meningar. Grammatiken indelas i morfologi (formlära) och syntax (satslära). En del av morfologin, ordbildningsläran, behandlas dock oftast inte inom ramen för traditionell grammatik. Även regler för hur ljud kombineras (fonotax) och hur satser kombineras till texter faller utanför grammatiken. Grammatik är en del av lingvistiken, språklära i vidare bemärkelse. (källa)
  3. Enligt nuvarande språkbruk (Svenska Akademiens språklära) omfattar nomina. (källa)
  4. Particip (presensparticip) (latin participium, från particeps, 'deltagande') betecknar ord som bildats av verb men som böjs och används som adjektiv. Det kan därmed sägas "deltaga" i två ordklasser, och har därav fått sitt namn. Viss oenighet förekommer om participens ordklasstillhörighet. Nationalencyklopedin menar att participen numera vanligen (men oegentligt) förs till verben, medan Svenska Akademiens språklära (Hultman 2003, s. 79, s. 155) anger att de hör till adjektiven och Svenska Akademiens grammatik placerar dem i en egen ordklass. Som argument för att de bildar en egen ordklass kan anföras att participen i olika sammanhang kan ha verbliknande eller adjektivliknande funktion. Participet köttätande kan exempelvis avse en handling (verbliknande funktion) men också en egenskap (adjektivliknande funktion). (källa)
  5. En annan uppdelning handlar om betydelse. Enligt denna klassifikation kan ordklassen indelas i fyra undergrupper: bestämda (definita), frågande (interrogativa), kvantitativa och relationella pronomen. Definitionerna varierar mellan olika grammatikor, och många pronomen kan tillhöra flera olika undergrupper (till exempel kan den både fungera substantiviskt som ett personligt definit pronomen och adjektiviskt som ett demonstrativt pronomen). Ordet som har traditionellt setts som ett relativt pronomen, men hanteras i Svenska Akademiens språklära som en subjunktion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.