Stjälk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stjälk, varianter, uttal och böjningar av stjälk

Stjälk synonym, annat ord för stjälk, vad betyder stjälk, förklaring, uttal och böjningar av stjälk.

Synonym till stjälk

Andra språk

Stjälk på Engelska

 • stalk, stem - flower stem

Hur används ordet stjälk

 1. Blomman kommer i toppen på en separat stjälk, som inte ska förväxlas med bladen, som aldrig bär blommor. (wikipedia.org)
 2. Gullbräcka kan förväxlas myrbräcka (S. hirculus) som även den har gula blommor. Myrbräckan har dock ogrenad, upprätt stjälk, nedböjda och håriga foderblad, samt (i Sverige) kronblad som är mycket längre än fodret. (wikipedia.org)
 3. Gullris utmärks av sin stora blomställning med många blommor på en upprättstående stjälk, som kan bli 5 dm hög. Blomställningen är en vippa med korgarna ordnade i dubbel klase. Den blommar från högsommaren till in på hösten. Ett kännetecken på släktet Solidago är att holken är smalt klocklik och kantblommorna fåtaliga. (wikipedia.org)
 4. Flerårig ört med uppstigande till upprätt växtsätt med plattad och vingkantad stjälk, till 40 cm. Bladen är grågröna och parbladiga med 2-4 bladpar, småbladen är långsmala och saknar klänge. Blommor i fåblommiga klasar. Kronan rosa till blekt rödvioletta med mörkare ådringar och växlar vanligen färg under blomningen, från mer rosa till violett. Frukten är en balja, kal och svart. Blomningstid: maj-juni. (wikipedia.org)
 5. Harklöver (Trifolium arvense) är en ettårig, mjukt hårig ört, i familjen ärtväxter, med upprätt och vanligen rikt grenig stjälk som kan bli upp till tre decimeter hög. Bladen är trefingrade med avlånga småblad. Harklöver blommar från juni till augusti. Blomhuvudena är avlånga gråludna och skaftade. Fodret är långhårigt och har långa foderflikar. (wikipedia.org)
 6. Herbarier används för att studera växter, för att verifiera växters klassificering, för att studera växters geografiska utbredning och liknande. Därför är det önskvärt att så mycket som möjligt av växten tas tillvara, till exempel blommor, stjälk, blad, frön, frukter och rötter. Växten brukar läggas så att både fram- och baksida på blad och blomblad syns. (wikipedia.org)
 7. Hundkäx är en ganska storväxt (50–150 centimeter) bienn eller kortlivat flerårig ört med en kraftig, om än spröd, kraftigt grenad och ihålig stjälk. Stjälken är upprätt, fårad och nedtill hårig. Blommorna är små, vita till gräddvita, och samlade i flera blomställningar som blommar i maj-juni. Blomställningen är en dubbel flock sammansatt av 7–16 flockskaft som övergår till småflockar med 4–8 blommor. Hundkäx saknar allmänt svepe men har enskilt svepe av 3–7 svepeblad med håriga bladkanter. Blommor i allmänhet större i flockens utkant. Frukten är långsträckt, glänsande svartbrun, 8–10 millimeter och har ett kort spröt. Bladen är två till tre gånger parflikiga med en triangulär bladskiva som ofta uppfattas som grönglänsande. Bladskaften är ej ihåliga och hjärtformade. Roten är en något grenad 10–15 centimeter lång pålrot. (wikipedia.org)
 8. Hypofysen är en endokrin körtel som anatomiskt sträcker ut sig från hypotalamus via en stjälk som kallas för infundibulum. Körteln vilar och skyddas av en omgivande benficka vid namn turksadeln (sella turcica). Hypofysen är den överordnade körteln som kontrollerar de andra körtlarna i det endokrina systemet. Hypotalamus har viktiga förbindelser med det endokrina systemet, det vill säga kroppens samlade hormonproducerande körtlar. Genom sin koppling till den närliggande hypofysen styr hypotalamus direkt många hormonella utsöndringar i kroppen som reglerar den sexuella utvecklingen, sexuellt beteende, metabolism och kroppens reaktioner på stress. Hypotalamus reglerar således hypofysens aktivitet, och hypotalamus påverkas i sin tur av andra hjärncentra (till exempel medulla oblongata, pons och cortex). (wikipedia.org)
 9. Hässleklocka (Campanula latifolia) är en art i familjen klockväxter. Den är med sin drygt meterhöga stjälk den största av Sveriges blåklockor. Den påträffas sparsamt från Skåne till Uppland, men finns i sällsynta fall även längre norrut, såsom i Säterdalen i Dalarna eller på Döviksberget i Medelpad. Det svenska namnet kommer av att den ofta påträffas tillsammans med hassel (Corylus avellana). (wikipedia.org)
 10. Igelknoppen är en vattenväxt eller sumpväxt som växer i sjöar, åar, dammar, bäckar och diken. Den har vanligen en upprätt stjälk och upprätta, jämnbreda blad som till sin form oftast är trekantiga nedtill och mer platta upptill, men på djupt vatten kan växten vara nedliggande och bladen hos denna form är inte upprätta utan långa och flytande. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.