Studentteater Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder studentteater, varianter, uttal och böjningar av studentteater

Studentteater synonym, annat ord för studentteater, vad betyder studentteater, förklaring, uttal och böjningar av studentteater.

Vad betyder och hur uttalas studentteater

Studentteater uttalas stud|ent|teater och är ett substantiv.

Ordformer av studentteater

Singular

studentteater
obestämd grundform
studentteaters
obestämd genitiv
studentteatern
bestämd grundform
studentteaterns
bestämd genitiv

Plural

studentteatrar
obestämd grundform
studentteatrars
obestämd genitiv
studentteatrarna
bestämd grundform
studentteatrarnas
bestämd genitiv

Studentteater är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet studentteater

  1. Vivica Aina Fanny Bandler, född von Frenckell 5 februari 1917 i Helsingfors, dödär 30 juli 2004, var en finlandssvensk teaterregissör, teaterchef och manusförfattare. Hon var en djärv och fördomsfri teaterregissör som gjorde den finländska teatern känd utomlands. Bandler grundade Studentteatern och Lilla teatern i Finland och var chef för Stockholms stadsteater 1969–1980. Hon är begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors. (källa)
  2. Teatern bildades 1682 av studenter aktiva inom studentteatern vid Uppsala universitet. Studentteater var sedan 1500-talet en viktig del av verksamheten vid universiteten, där den betraktades som ett pedagogiskt instrument för språkförståelse, minnesträning, offentligt uppträdande och förmedling av olika värden och faktakunskaper inom exempelvis den bibliska historien. Skådespelens publik var begränsad till universitets studenter och anställda, släktingar och inbjudna dignitärer. Studenter framförde ibland också skådespel för kungligheter och Ulrika Eleonora d.ä. lär ha besökt Dän Swänska Theatren vid åtminstone två tillfällen på Kungliga Stallet i Uppsala under 1680-talet. Hon omtalas sedan som Dän Swänska Theatrens gynnare och det är troligt att det var hon som 1686 uppmuntrade dem att öppna sin verksamhet i Lejonkulan, även om detta inte har kunnat styrkas. (källa)
  3. Sundberg inledde sin teaterverksamhet på Stockholms studentteater under tidigt 1960-tal och kom 1962 till Marionetteatern, där han verkade ett par år som dockspelare och administratör och 1971 som regissör. Som en föregångsperson i det fria svenska teaterlivet var han 1965 med och grundande Stockholms första professionella fria teatergrupp, Narrenteatern, som en vidareutveckling av gruppen från studentteatern, och 1967 bildade han tillsammans med Suzanne Osten, Lottie Ejebrant och Gunnar Edander, den fria teatergruppen Fickteatern. Teatergruppen var starkt influerad av vänsterrörelsens idéer. (källa)
  4. Hjulström växte upp i en akademisk miljö i Uppsala som son till geografiprofessorn Filip Hjulström och handarbetsläraren Astrid, ogift Elmér. Han tog studentexamen 1958. Därefter studerade han sociologi vid universitetet – samtidigt som han deltog i studentteaterns verksamhet och studentspex och ingick i produktionsledningen för Slottsspelen i Uppsala i början av 1960-talet - innan han 1961 kom till elevskolan vid Göteborgs Stadsteater, där han också blev premiärelev 1963 och fortsatte verka under många år som skådespelare från 1964 och senare även regissör 1967–76. Inom ramen för den nya radikala tidens samhällsengagerade kollektivteaterform under 1960-70-talen ingick Hjulström i den grupp av teatermänniskor som vid stadsteatern skapade en mängd uppmärksammade, centrala föreställningar, såsom trilogin Flotten, Hemmet och Sandlådan tillsammans med Bengt Bratt och Kent Andersson. Även som regissör vid SVT Göteborg gjorde han ett flertal TV-filmer och -serier vid denna tid från Ett nytt liv (1972) och filmdebuten som skådespelare och i egen regi 1975, Gyllene år. (källa)
  5. Brunzell utbildade sig på Tillskärarakademien och på Konstfack samt hos en körsnär i sömnadshantverk och skinnsömnad, i måleri och till modist. Redan under sin utbildningstid på Konstfack engagerades Brunzell till Studentteatern i Uppsala som dekoratör. Hon arbetade även under flera år som kostymtecknare på Uppsala stadsteater, men slutade 1962 för att ägna sig åt sitt eget textila skapande. Till en början ägnade sig Brunzell åt textila bilder, vilket resulterade i ett flertal utställningar och uppdrag för offentlig utsmyckning, men hon övergick snart till att skapa kläder. När domkyrkan i Uppsala renoverades på 1970-talet fick Brunzell i uppdrag att utsmycka Sturekoret vilket ledde till Textil Fuga – en 50 kvadratmeter stor vävnad som det tog tre år att framställa. (källa)
  6. Redan år 1862 utvecklades föreningslivet i Umeå, som då hade 1 900 invånare, genom bildandet av Umeå musiksällskap. Föreningslivet har fokuserat både på eget kulturutövande och att locka gästspel till staden. Föregångare som Musiksällskapet, Minerva, Shakespearesällskapet, Teaterföreningen, Filmstudion, Jazzklubben och Studentteatern har alla bidragit till att utveckla och stimulera intresset, och har på senare år fått sällskap såväl av kommunala kulturskolor som av yngre entusiaster inom de flesta kulturområden. (källa)
  7. Lil Terselius föddes i Stockholm men bodde i Borås mellan fyra och fjorton års ålder där föräldrarna arbetade som försäljningschef respektive sekreterare. Som fjortonåring kom hon åter till Stockholm och studerade dans för Lia Schubert och jazzdans hos Graham Tainton. Efter studenten började hon med språkstudier vid universitet efter att bland annat arbetat som au pair och turistguide i England. Hon kom i kontakt med studentteatern vilket efterföljdes av utbildning 1967–1970 vid Scenskolan i Stockholm. (källa)
  8. Britt Edwall studerade teaterhistoria vid Stockholms universitet, och blev 1957 ordförande för Stockholms studentteater. Åren 1963–1996 arbetade hon på Sveriges Radio, och under 1990-talet var hon regelbundet medarbetare i Dagens Nyheter. Hon har även varit krönikör i Månadsjournalen. (källa)
  9. Nattstycke (otryckt översättning av Stig Billberg för Stockholms studentteater 1963). (källa)
  10. Michael Richards föddes i Culver City i Kalifornien. Hans mor Phyllis Richards (flicknamn Nardozzi), var arkivarie på sjukhus och fadern William Richards var elektroteknikingenjör Han studerade på California Institute of the Arts och erhöll en kandidatexamen i teater vid Evergreen State College 1975. Under skoltiden hade han och skådespelaren Ed Begley, Jr. en kortlivad föreställning inom improvisationsteatern. Medan han studerade vid Los Angeles Valley College fortsatte han med studentteater. Senare har han sagt att han är tacksam för att skolsystemet introducerade honom till scenkonsten. Under Vietnamkriget inkallades Michael Richards och tillbringade två år i USA:s armé. Han stationerades i Tyskland och tjänstgjorde som en av regissörerna till en underhållnings- och utbildningsshow. När han kom tillbaka till USA tillbringade han några år i ett hippiekollektiv i Kalifornien. 1979 arbetade Michael Richards som busschaufför samtidigt som han hade en ståupp-show. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.