Takbjälke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder takbjälke, varianter, uttal och böjningar av takbjälke

Takbjälke synonym, annat ord för takbjälke, vad betyder takbjälke, förklaring, uttal och böjningar av takbjälke.

Vad betyder och hur uttalas takbjälke

Takbjälke uttalas tak|bjälke och är ett substantiv.

Ordformer av takbjälke

Singular

takbjälke
obestämd grundform
takbjälkes
obestämd genitiv
takbjälken
bestämd grundform
takbjälkens
bestämd genitiv

Plural

takbjälkar
obestämd grundform
takbjälkars
obestämd genitiv
takbjälkarna
bestämd grundform
takbjälkarnas
bestämd genitiv

Takbjälke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Takbjälke på Engelska

  • roof beam, rafter

Hur används ordet takbjälke

  1. Kyrkan är uppförd av tegel och murarna är putsade med tunn puts så att det underliggande murverket framträder. De höga, rundbågiga fönstren har gråmålade fönsterbågar. Taket är täckt med kopparplåt. Tornöverbyggnaden är helt klädd med kopparplåt samt krönt av ett förgyllt kors. På östra sidan av församlingssalen finns en relief av granit föreställande Den barmhärtige samariten, ett verk av skulptören Carl Elmberg 1955. Interiören präglas av ljus och rymd. De höga fönstren med antikglas fördelar ljuset jämnt och blickarna dras mot den dominerande altarväggen med sin stora utsmyckning. De vitgrå väggarna är putsade och på långsidorna försedda med målningar föreställande de fyra evangelisterna, utförda 1959 av Ewy Palm. Kyrkorummet har tak och takbjälkar klädda med betsad furuplywood och blålaserade kanter på takbjälkarna. Det kan nämnas att arkitekten John Åkerlund och övriga konsulter utförde sitt arbete med byggnaden utan ersättning. Merparten av inventarierna har skänkts av givmilda församlingsbor samt de kyrkliga syföreningarna på ön. (källa)
  2. Troligen under 1400-talets första hälft byggdes den så kallade Gammelgården i Rydboholm. Bebyggelsen var troligen uppförd i trä och blev sätesgård. I skriftliga källor från 1436 omnämns rydbo holm flera gånger. Huvudbyggnaden i sten och kärnan i dagens anläggning, började byggas 1548. Vasatornet är en fristående byggnadsdel i södra förlängningen av den östra flygeln. Tornet utgör en rest från det medeltida slottet och byggdes samtidigt med huvudbyggnaden. Tornet har tidigare ansetts härstamma från 1400-talet, men vid en byggnadsarkeologisk undersökning, påbörjad 1982, har man kunnat dendrokronologiskt datera tornet genom de ursprungliga takbjälkarna som fällts vintern 1547–1548. (källa)
  3. Halling är en västskandinavisk folkdans i 2/4-takt eller ibland 6/8-takt. Den antas vanligen härstamma från Hallingdalen i Norge, möjligen under inflytande av den besläktade reel från Skottland och Irland, och antas ursprungligen ha ackompanjerats av hardangerfiol eller trumma, men källäget är osäkert. I Norge kallas den även lausdans, eismal och liknande. Den har dansats allmänt i Norge och även i svenska gränstrakter som västra Värmland och Dalarna. Halling är en solodans, vanligen manlig, men kan också dansas av två eller flera män i en slags tävlan, och är mycket rörlig och akrobatisk. Dansen avslutas vanligen med ett så kallat hallingkast där dansaren försöker nå takbjälken, eller ett föremål med ena foten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.