Tibast Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tibast, varianter, uttal och böjningar av tibast

Tibast synonym, annat ord för tibast, vad betyder tibast, förklaring, uttal och böjningar av tibast.

Vad betyder och hur uttalas tibast

Tibast uttalas tibast [ti´-] och är ett substantiv -en.

Tibast betyder:

Ordformer av tibast

Singular

tibast
obestämd grundform
tibasts
obestämd genitiv
tibasten
bestämd grundform
tibastens
bestämd genitiv

Tibast är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tibast

  1. Tibast (Daphne mezereum) är en art i familjen tibastväxter.
  2. Tibast är en lövfällande buske som blir 1,5 meter hög. Bladen är mjuka, 3-8 cm långa och 1-2  cm breda. Den blommar tidigt på våren på bar kvist. Blommorna är rosa eller ljuslila, i sällsynta fall vita (underart alba), 10-15 mm i diameter och har stark, behaglig doft, ungefär som narciss. Frukten är ett klarrött bär, som är 7-12 mm i diameter.
  3. I Nordamerika är tibast inte ursprunglig, men på sina håll förekommer den förvildad, spridd från odlingar.
  4. Växten är giftig för människor, och då särskilt bär och bark, men allvarliga förgiftningar är ovanliga. Tibast innehåller daphnetoxin och mezerein som hos människor vid förtäring orsakar en brännande smärta i munnen och halsen samt blåsor och salivavsöndring. Andra följder kan vara kräkning, magsmärtor och diarré. Första hjälp är att ge dryck och koltabletter. Växtsaften är också kraftigt ögonretande. Vid tillbud måste ögat omedelbart sköljas med vatten i minst 5 minuter.
  5. Daphne var enligt den grekiska mytologin en blyg nymf som vid ett tillfälle blivit förvandlad till ett lagerträd, och eftersom tibastens blad liknar lagerträdets, valde Linné Daphne som namn för tibastsläktet.
  6. I flera andra språk finns namnlika benämningar på tibast. Ytterst kan detta föras tillbaka till guden Tyr eller en gud i allmänhet: latin deus, grekiska ϑεός (teos).
  7. Tibast används odlad som prydnadsväxt.
  8. Tibast var förr obligatorisk på apoteken. En drog (Cortex Mezerei) bereddes av tidigt på våren insamlad bark, som lades i ättika. Medlet användes utvärtes mot körtelsvullnader, gikt med mera. Numera vet man att kontakt med busken kan orsaka allergiska reaktioner, såsom eksem. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.