Tsar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tsar, varianter, uttal och böjningar av tsar

Tsar synonym, annat ord för tsar, vad betyder tsar, förklaring, uttal och böjningar av tsar.

Synonymer till tsar

Andra språk

Tsar på Engelska

  • czar

Hur används ordet tsar

  1. Ordet kejsare kommer av det romerska familjenamnet Caesar och dess mest kände bärare, den romerske diktatorn Gaius Julius Caesar (mördad 44 f.Kr.). Efterföljande kejsare av det romerska riket tog namnet som sin titel för att legitimera sin ställning med ett slags fiktiv adoption. I klassiskt latin uttalades namnet "kajsar", medan uttalet i modernt latin har förändrats till "sesar" och det är det klassiska uttalet som gett oss det tyska ordet Kaiser och därifrån det svenska kejsare. Det ryska ordet för kejsare, tsar, är även det en uttalsvariant av namnet Caesar. Engelskans emperor kommer däremot av det franska empereur, vilket stammar ur den romerska titeln imperator. Det var den romerske ledarens titel och betyder fältöverste, eller överbefälhavare. När kristendomen kom till Rom blev påven den som krönte de romerska kejsarna. Dessa blev den kristna kyrkans främsta försvarare. Något formellt krav på att krönas av påven fanns dock inte, flera gånger förekom konkurrerande kejsare. (källa)
  2. 1 megaton = energimängden i 1 miljon ton trotyl. 1 megaton = 4,184·1015 joule = 4,184 petajoule. Atombomben över Hiroshima hade exempelvis en sprängverkan på c:a 0,015 megaton. Den största bomben som någonsin testats, Tsar Bomba, var på 50 megaton, d.v.s. över 4000 gånger kraftigare än Hiroshimabomben. (källa)
  3. Även andra titlar på manliga monarker förekommer: furste (i exempelvis Monaco), storhertig (Luxemburg), sultan (Brunei), tsar (Ryssland före revolutionen), shah (Iran före revolutionen) eller kejsare (numera endast i Japan, historiskt även exempelvis det antika Romarriket, Napoleon I:s Frankrike och Tyskland fram till 1918). (källa)
  4. Tsar (makedonska, bulgariska, serbiska, ukrainska: цар, ryska: царь) är en slavisk titel för en monark, etymologiskt härstammande från den romerska titeln caesar, precis som svenskans ord kejsare och har historiskt varit en titel på härskarna Bulgarien, Ryssland och Serbien. (källa)
  5. I Stockholm höll kungen ett hjorthägn, och flera svenska kungligheter höll exotiska djur som lejon, tigrar och strutsar, men dessa var inte öppna lokaler dit allmänheten hade fritt tillträde, utom möjligen "lejonkulan" invid Stockholms slott Tre kronor, och en isbjörn skänkt av tsar Peter hölls på Helgeandsholmen under 1680-talet i en anläggning som gav den möjlighet att simma i Stockholms ström. (källa)
  6. Vid 1900-talets början tillverkade man ofta pansarbilar genom att man tillförde pansar och bestyckning till befintliga fordon, däribland pansartraktorer, pansarbilar och pansartåg. En spektakulär och opraktisk tidig pansarbil var den ryska Tsar Tank från 1915, en typ av bepansrad trehjuling med hjul med nio meters diameter. (källa)
  7. Men ordet "pogrom" började allmänt användas först när en rad antijudiska upplopp svepte över Ryssland mellan 1881 och 1884. Pogromerna startade i Jelizavetgrad, Kiev, Warszawa och Odessa. Det som satte igång dessa pogromer var mordet på Tsar Alexander II 1881 och ryktet spreds att det var judar som låg bakom mordet. Till vilken grad rysk press var ansvarig till att uppmuntra ryktesspridningen diskuteras bland forskare. Lokala ekonomiska förhållanden och konkurrens anses ha bidragit till pogromerna. (källa)
  8. Av historisk betydelse är freden vid Prut, som tsar Peter I (den store) av Ryssland tvingades ingå den 23 juli 1711, sedan hans styrkor blivit inneslutna av de osmanska styrkorna vid den lilla staden Husch. (källa)
  9. Självmordsattacker förekommer i många fall från 1800-talet i Europa. 1831 sprängde den nederländske löjtnanten Jan van Speijk sin egen båt i hamnen i Antwerpen den 5 februari 1831 för att inte bli tagen av belgarna under den belgiska revolutionen. I Ryssland uppstod en rörelse som ville ta död på stats- och regeringschefer, som vid bombattentatet mot tsar Alexander II av Ryssland 1881 då Ignacy Hryniewiecki tog sitt liv då han utförde attentatet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.