Typgalleri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder typgalleri, varianter, uttal och böjningar av typgalleri

Typgalleri synonym, annat ord för typgalleri, vad betyder typgalleri, förklaring, uttal och böjningar av typgalleri.

Vad betyder och hur uttalas typgalleri

Typgalleri uttalas typ|gall|eri och är ett substantiv.

Ordformer av typgalleri

Singular

typgalleri
obestämd grundform
typgalleris
obestämd genitiv
typgalleriet
bestämd grundform
typgalleriets
bestämd genitiv

Plural

typgallerier
obestämd grundform
typgalleriers
obestämd genitiv
typgallerierna
bestämd grundform
typgalleriernas
bestämd genitiv

Typgalleri är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet typgalleri

  1. Enrico Mazzanti, född 1850 i Florens, död 1910, var den som illustrerade den första utgåvan, där Pinocchio porträtteras smalare och mer liknar en traditionell trädocka än den variant vi har vant oss vid starkt påverkade av Walt Disneys tolkning i sin animerade film från 1940. Hos Mazzanti går det tydligt att se anknytningen till Commedia dell'artes typgalleri. Den lustiga toppiga hatten behöll Disney i en modifierad form, men i övrigt är hans variant en snällare och knubbigare dockpojke än Mazzantis tolkning. (källa)
  2. Serien En beväringsmans upplevelser och äventyr började i veckotidningen Allt för Alla, flyttades senare över till Levande Livet och Året Runt. Julalbum med 91 Karlsson har givits ut sedan 1934. Serien fick en egen tidning år 1956. Från starten av den egna tidningen har serierna Åsa-Nisse och Kronblom varit med. En annan serie som länge gick i tidningen är Flygsoldat 113 Bom. Idag består tidningen av serier som 91:an, Kronblom, Åsa-Nisse och Livet Hemmavid. På en sida i tidningen, kallad "91:an mot väggen", svarade redaktörerna sedan 1980 på insändare från läsarna. Denna insändarsida lades ned på långvarige medarbetaren Leif Bergendorffs begäran. Sidan har istället ersatts med "Kontakt", en ny insändarsida som publiceras oregelbundet. Under 1990-talets slut fanns i varje nummer "91:ans typgalleri" där manusförfattaren Peter Nilsson samlat information om var och en av seriens figurer för att göra närmare presentationer av dem. (källa)
  3. Enrico Mazzanti, född 1850 i Florens, död 1910, var den som illustrerade den första utgåvan, där Pinocchio porträtteras smalare och mer liknar en traditionell trädocka än den variant vi har vant oss vid starkt påverkade av Walt Disneys tolkning i sin animerade film från 1940. Hos Mazzanti går det tydligt att se anknytningen till Commedia dell'artes typgalleri. Den lustiga toppiga hatten behöll Disney i en modifierad form, men i övrigt är hans variant en snällare och knubbigare dockpojke än Mazzantis tolkning. Mycket närmare originalet höll sig Roberto Benigni i sin film Pinocchio (2002), där han själv hade huvudrollen. (källa)
  4. Han var son till hemmansägaren Lars Edvard Stenmark och Maria Matilda Lind och från 1941 gift med Klara Maria Stenmark. Han var som konstnär autodidakt. Separat ställde han ut i Motala samt några gånger i Skellefteå och tillsammans med Elvira Lindmark-Johansson ställde han ut i Kiruna och Östersund. Hans bildkonst består av nakenstudier, porträtt, situationsbilder, religiösa motiv och dramatiska landskapsskildringar. I trä formar han ett typgalleri med djur, bondfolk, präster och tjuvar där han har drivit individualiseringen och uttrycksfullheten långt. Stenmark är representerad vid Skellefteå fornminnesförening med träskulpturen Gamle kyrkvaktaren från 1938. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.