Utslutning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utslutning, varianter, uttal och böjningar av utslutning

Utslutning synonym, annat ord för utslutning, vad betyder utslutning, förklaring, uttal och böjningar av utslutning.

Vad betyder och hur uttalas utslutning

Utslutning uttalas ut|slut|ning och är ett substantiv -en -ar.

Utslutning betyder:

Ordformer av utslutning

Singular

utslutning
obestämd grundform
utslutnings
obestämd genitiv
utslutningen
bestämd grundform
utslutningens
bestämd genitiv

Plural

utslutningar
obestämd grundform
utslutningars
obestämd genitiv
utslutningarna
bestämd grundform
utslutningarnas
bestämd genitiv

Utslutning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet utslutning

  1. Utslutning är de mellanrum som görs mellan orden i en textrad för att fylla ut raden till bestämd bredd, exempelvis vid marginaljustering. Observera att utslutningarna har relativa mått: en fyrkant motsvarar det aktuella teckensnittets storlek (grad) – en fyrkant satt i en text på 12 punkter (pt) har alltså en bredd på 12 pt. Med moderna programvaror för textsättning (exempelvis Adobe InDesign CS3 och QuarkXPress) finns möjlighet att göra mellanrumsjusteringar ned till tusendelar av en fyrkant (framför allt vid kerning). (källa)
  2. Mellanslag syftade i äldre typografi på typens mellanrum mellan raderna, det vill säga skillnaden mellan teckenstorleken (graden) och radavståndet (kägeln), men med skrivmaskinens födelse kom ordet att börja användas för funktionen av den speciella långa tangent som skapade ordmellanrum (man "slår in" ett mellanrum), och den betydelsen av ordet tog över i tryckerisammanhang när man började med skrivmaskinsliknande maskinsättning. Genom att variera mellanslagens längd kan man i typografisammanhang åstadkomma så kallad utslutning, det vill säga en utjämning så att alla rader i en spalt blir lika långa, det som i ordbehandling kallas marginaljustering. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.