Utslocknad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utslocknad, varianter, uttal och böjningar av utslocknad

Utslocknad synonym, annat ord för utslocknad, vad betyder utslocknad, förklaring, uttal och böjningar av utslocknad.

Vad betyder och hur uttalas utslocknad

Utslocknad uttalas ut|slockn|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av utslocknad

Böjning (i positiv) utslocknad en ~ + subst. utslocknat ett ~ + subst. utslocknade den/det/de ~ + subst.

Utslocknad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet utslocknad

  1. När den siste mannen i en adelsätt dött, kallas den utslocknad. "När den sista medlemmen dör stryks ätten i adelskalendern och i förteckningen över samtliga ätter i registret tar man bort markeringen som tyder på att ätten har levande medlemmar och skriver ett kors + samt årtalet när den dog ut på svärdssidan och något mera sker inte." (Riddarhusets kommentar). (källa)
  2. En kratersjö skapad av en vulkan kallas även vulkansjö, dessa utgörs ofta av grundvatten,de kan ha surt vatten och om vulkanen inte är helt utslocknad kan även geotermiska aktiviteter förekomma. (källa)
  3. Palm (adlig ätt) – utslocknad. (källa)
  4. Puke (adel), utslocknad adelsätt från 1700- och 1800-talen. (källa)
  5. Skunck – utslocknad norsk-svensk släkt, där en gren adlats. (källa)
  6. Store (ätt), svenk utslocknad adelsätt med medeltida ursprung. (källa)
  7. Om en släkt är "utgången på svärdssidan" betyder det att alla män som härstammar från stamfadern enbart genom män (son, sonson, sonsons son, sonsons sonson och så vidare) har dött. En sådan adelsätt är utslocknad enligt Sveriges ridderskap och adels stadgar eftersom det bara är manliga medlemmar som för släktens namn vidare. Så länge en kvinnlig familjemedlem eller -överhuvud inte är gift behåller hon emellertid faderns namn, vilket bland annat möjliggjorde för huset Tudor att styra England till Elisabet I:s död 1603, trots att ätten dött ut på svärdssidan med hennes lillebror Edvard VI ett halvsekel tidigare. Så länge kvinnliga medlemmar, gifta eller ogifta finns kvar, står en ätt ännu kvar i adelskalendern. (källa)
  8. Törne (adelsätt) – svensk adlig ätt, utslocknad 1739. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.