Verism Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder verism, varianter, uttal och böjningar av verism

Verism synonym, annat ord för verism, vad betyder verism, förklaring, uttal och böjningar av verism.

Vad betyder och hur uttalas verism

Verism uttalas ver|ism [-is´m] och är ett substantiv -en.

Verism betyder:

Ordformer av verism

Singular

verism
obestämd grundform
verisms
obestämd genitiv
verismen
bestämd grundform
verismens
bestämd genitiv

Verism är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet verism

  1. Verism, (verist) av italienska verismo betecknar en italiensk operastil från slutet av 1800-talet med anknytning till en litterär riktning med samma namn. Ordet har samma rot som veritas, latinets ord för sanning. Kännetecknande i båda fallen är en handling med verkliga människor från samtiden, gärna från de lägre samhällsklasserna.
  2. Den italienska litterära verismen anknyter till den franska realismem och naturalismen men med en mer pessimistisk livssyn. Dess två främsta företrädare var Giovanni Verga och Luigi Capuana. En novell av Verga låg till grund för den mest kända opera för vilken termen används, enaktaren Cavalleria rusticana (på svenska På Sicilien) från 1890, skriven av Pietro Mascagni. På grund av sin korta längd spelas den ofta tillsammans med den andra veristiska kortoperan med fast plats i operarepertoaren, Pajazzo (I pagliacci) av Ruggiero Leoncavallo. Utom den naturliga miljön och icke-idealiserade rollgestalter kännetecknas verismo-stilen av avsaknad av koloratur- och bel cantosång samt av förekomst av dramatiska recitativ.
  3. Leoncavallo framlägger i prologen till sin opera Pajazzo hur han ser på verismen: "Den sorg och smärta ni skall se från scenen är inte, som tidigare varit vanligt, spelad och falsk. Nej, idag hämtar diktaren stoff ur verkliga livet.".
  4. Utom de redan nämnda företräddes verismen i Italien av komponisterna Giacomo Puccini, Umberto Giordano och Francesco Cilèa. Inom fransk opera behandlar utom Bizets Carmen vissa av Jules Massenets operor veristiska motiv.
  5. Begreppet verism används också inom konstvetenskapen om en porträttkonst, där modellens avvikelser från klassiska skönhetsideal framhävs. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.