Verkstad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder verkstad, varianter, uttal och böjningar av verkstad

Verkstad synonym, annat ord för verkstad, vad betyder verkstad, förklaring, uttal och böjningar av verkstad.

Vad betyder och hur uttalas verkstad

Verkstad uttalas verk|stad och är ett substantiv -en el. vard. verkstan, pl. verkstäder.

Verkstad betyder:

Ordformer av verkstad

Singular

verkstad
obestämd grundform
verkstads
obestämd genitiv
verkstaden
bestämd grundform
verkstadens
bestämd genitiv

Plural

verkstäder
obestämd grundform
verkstäders
obestämd genitiv
verkstäderna
bestämd grundform
verkstädernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

verkstan
bestämd grundform
verkstans
bestämd genitiv

Verkstad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Verkstad på Engelska

  • workshop - manufacturing (engineering) industry, car repair shop, garage, engineering workshop

Hur används ordet verkstad

  1. Till en början band arbetsavtalet gesällen på ett halvt eller ett helt år, men med tiden infördes en kortare uppsägningstid, vanligen fjorton dagar eller en vecka. En gesäll fick under den tid han var i en mästares tjänst inte utföra något arbete utan mästarens tillstånd, inte ens på sin lediga tid. Ingen gesäll fick ta tjänst hos någon som inte var mästare inom hans skrå, och lika litet var det tillåtet för honom att öppna en egen verkstad. (källa)
  2. Bergsunds Mekaniska Verkstad och Kungsholmens Mekaniska Werkstad i Stockholm var på 1830-talet de första tillverkarna i Sverige, följd av Motala Verkstad 1840. Det första patentet i Sverige för köksspisar fick fabriksidkaren Victor Sjöberg på Kungsholmen i Stockholm i september 1830 för fem års tid för "sätt, att der slutna eldstäder användas, afhjelpa inrökning i köksspisar". Han fick 1840 ett patent under åtta års tid för en köksspis med inbyggd stekugn. Victor Sjöberg fick också 1852 ett patent på förbättrad konstruktion av köksspisar och strykugnar med slutna eldstäder. Förutsättningen för gjutjärnsspisen var att masugnsteknologin under denna tid utvecklades och gav mer användbar råvara. (källa)
  3. Personen får inte arbeta för en dansk arbetsgivare eller någon annan arbetsgivare som har ett fast driftställe (kontor, verkstad eller liknande) i Danmark som belastas av personens lön. (källa)
  4. Till hallrätterna hörde mål och ärenden angående arbetets bedrivande, inteckning av förlag, förhållandet mellan mästare och arbetare, approbering som mästare och som gesäll, vissa särskilt angivna brottmål, såsom angående arbetares uppstudsighet emot mästare och missförhållanden på verkstad. (källa)
  5. En hangar är en stor byggnad med ett stort rum för bland annat flygplan, luftskepp, helikoptrar, hovercraft, ubåtar, fartyg och mindre rum som bland annat omklädningsrum för piloter, samlingsrum för strategi- och taktikgenomgångar inför uppdrag men även utbildning, tekniker, verkstad, reservdelslager, toaletter och duschar, rökrum, pentry mm. Hangarer används för förvaring av sjö-, luftfarkoster, reservdelar, verktyg, utrustning, dragfordon mm. (källa)
  6. Hvilans Mekaniska Verkstad. (källa)
  7. Artepitetet officinalis (lat.) kommer av officina som betyder verkstad eller apotek. Det syftar på att arten användes som medicinalväxt. (källa)
  8. En husbonde var förr en man som ägde en bebyggd fastighet, till exempel en bondgård eller en verkstad. Husbonden ansågs vara juridisk och politisk representant för familj, tjänstehjon och alla andra (inhysingar) som bodde i huset. (källa)
  9. Grönkvists Mekaniska Verkstad i Katrineholm var först i Sverige att tillverka hjulräfsor. (källa)
  10. Stenhuggeri i stor skala har varit kännetecknande för orten ända sedan man här i slutet av 1000-talet började bryta sten till Lunds domkyrka. Orten har troligtvis varit verkstad för Mårten stenmästare vilken under första hälften av 1100-talet varit verksam vid Lunds domkyrkobygge. I Höörs kyrka finns fortfarande hans huggna dopfunt som han signerat men också låtit avbilda sig på. Den så kallade Stenskogen bär fortfarande vittnesbörd om denna medeltida industri. I senare tid har också en omfattande kvarnstenstillverkning skett i socknen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.