Vesper Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vesper, varianter, uttal och böjningar av vesper

Vesper synonym, annat ord för vesper, vad betyder vesper, förklaring, uttal och böjningar av vesper.

Vad betyder och hur uttalas vesper

Vesper uttalas vesper och är ett substantiv -n vesprar.

Vesper betyder:

Ordformer av vesper

Singular

vesper
obestämd grundform
vespers
obestämd genitiv
vespern
bestämd grundform
vesperns
bestämd genitiv

Plural

vesprar
obestämd grundform
vesprars
obestämd genitiv
vesprarna
bestämd grundform
vesprarnas
bestämd genitiv

Vesper är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vesper

  1. Tidebok är en privat bönbok som innehåller bönerna för den katolska kyrkans kanoniska timmar (laudes, sext, vesper, completorium etc.), liturgier för lokala helgon och ibland en almanacka. Då tideböcker är avsedda för lekmannabruk var de ofta rikt illuminerade. (källa)
  2. Under medeltiden bestod tidebönerna av en vigilia (som när den flyttas till morgonen kallas matutin), laudes (morgonbön), prim, ters, sext och non (vid första, tredje, sjätte och nionde timmen, det vill säga kl. 6, 9, 12 och 15), vesper (aftonsång) och completorium (aftonbön). I den katolska tidegärd som Paulus VI utgav under 1970-talet är prim borta, och vigilian/matutinen har ersatts av en läsningsgudstjänst som kan hållas när som helst på dagen. Samma ordning följs i den ekumeniska Tidegärden - Kyrkans dagliga bön (1995), utgiven av Svenska kyrkan, Romersk-katolska kyrkan och Svenska Missionsförbundet. (källa)
  3. Vesper (latin för "afton", "kväll") är en tidebön som hålls ungefär vid solnedgången eller 18.00. Den hör både i öst- och västkyrkan till de viktigaste tidebönerna och är ofta sjungen och ibland konstnärligt tonsatt. Den traditionella svenska benämningen är aftonsång. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.