Vespergudstjänst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vespergudstjänst, varianter, uttal och böjningar av vespergudstjänst

Vespergudstjänst synonym, annat ord för vespergudstjänst, vad betyder vespergudstjänst, förklaring, uttal och böjningar av vespergudstjänst.

Vad betyder och hur uttalas vespergudstjänst

Vespergudstjänst uttalas vesper|guds|tjänst och är ett substantiv.

Ordformer av vespergudstjänst

Singular

vespergudstjänst
obestämd grundform
vespergudstjänsts
obestämd genitiv
vespergudstjänsten
bestämd grundform
vespergudstjänstens
bestämd genitiv

Plural

vespergudstjänster
obestämd grundform
vespergudstjänsters
obestämd genitiv
vespergudstjänsterna
bestämd grundform
vespergudstjänsternas
bestämd genitiv

Vespergudstjänst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vespergudstjänst

  1. Morén var kantor i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm 1892–1926. Tillsammans med Richard Norén utgav han Valda koraler i gammalrytmisk form (1892-94) och Liturgiskt-musikaliskt material till vespergudstjänsten (1898-1911) och tillsammans med Uddo Lechard Ullman utarbetade han förslag till hymnarium, till missale och vesperale för svenska kyrkan (1914). Morén komponerade dessutom motetter och koralförspel. (källa)
  2. Verksamheten omfattar årligen flera stämmor med föredrag, en högtidsstämma i april och en vespergudstjänst i Storkyrkan i Stockholm (om möjligt den 10 oktober, dagen för slaget vid Brunkeberg). Gillet har en speciell anknytning till Storkyrkan genom Sankt Göran-skulpturen där. Gillet har sedan 1939 sina sammankomster på Jernkontoret i Stockholm (eller på Tekniska Museet). Medlemmarna väljs in och ingår i så kallade länkar (grader) från länk I lärosvenner till länk VII hövitsmän och VIII De äldstes råd. Gillet leds av en storålderman och en syssloman. (källa)
  3. Norén redigerade under åren 1905–1908 tillsammans med Herman Palm och Johnny Roosval tidskriften Kult och konst. Han komponerade melodier till ett stort antal psalmer och sånger. Han införde så kallade vespergudstjänster, frivilligt anordnade liturgiskmusikaliska gudstjänster i Sverige. Norén var 1894-1897 ledamot i kommittén för utarbetande av musik till svenska mässan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.