Villkora Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder villkora, varianter, uttal och böjningar av villkora

Villkora synonym, annat ord för villkora, vad betyder villkora, förklaring, uttal och böjningar av villkora.

Vad betyder och hur uttalas villkora

Villkora uttalas vill|kora och är ett verb -de.

Villkora betyder:

Ordformer av villkora

Aktiv

villkora
infinitiv
villkorar
presens
villkorade
preteritum
villkorat
supinum
villkorande
presens particip
villkora
imperativ

Passiv

villkoras
infinitiv
villkoras
presens
villkorades
preteritum
villkorats
supinum

Perfekt particip

villkorad en
~ + subst.
villkorat ett
~ + subst.
villkorade den/det/de
~ + subst.

Villkora är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet villkora

  1. Idén med försäkringsbolag är att mot en avgift (en premie) ta över risken för en viss händelse, eller annorlunda uttryckt: mot förskottsbetalning gör bolaget ett villkorat åtagande om framtida utbetalning. Att utbetalningen är villkorad innebär att det är endast om en ersättningsgill skada inträffar som bolaget ersätter den som har betalat in premier, det vill säga gör sin utbetalning. Till skillnad från sparande innebär försäkringen inte att man kan återfå de inbetalade premierna. Bolagets åtagande utgörs av en diskonterad beräkning av alla ingångna försäkringsavtal, där en grundläggande tanke är att alla åtaganden inte kommer att behöva infrias. (källa)
  2. Besiktningsklausul – en skrivning i ett köpeavtal av en fastighet som innebär att köpebrevet och pris blir villkorat av besiktningens resultat. (källa)
  3. International Maritime Organization (IMO) beslöt 2001-10-05 med en bindande konvention om internationellt förbud mot påmålning av alla slags organiska tennföreningar med totalförbud f o m 2008-01-01. Konventionen var villkorad av att minst 25 % av medlemsländerna skulle ratificera konventionen. Panama, som har registrerat många länders fartyg under s.k. bekvämlighetsflagg bromsade in i det sista, men efter påtryckning från EU ratificerade man till slut och därmed var de 25 procenten uppnådda. (källa)
  4. Rätten att stifta fideikommiss var inte begränsad till adelsmän eller ens till män. Hustrurs rätt att stifta fideikommiss var dock villkorad av godkännande, om mannen vägrade kunde hustrun vända sig till domaren. David Nehrman kommenterade testamentsstadgans fideikommissregel på följande sätt. (källa)
  5. Avkomsträtt, i juridisk text även "rätt till avkomst eller annan förmån av fast egendom", betyder rätt att från viss fast egendom årligen få ut en bestämd mängd av naturaprodukter (exempelvis spannmål, rotfrukter eller ved) eller andra varor (exempelvis klädespersedlar eller stenkol) eller penningbelopp, någon gång även sådana förmåner som skjutstjänster eller uppassning. Även bostadsförmån och brukningsrätt till jordområde (potatisland, kåltäppa) kan, om änågot oegentligt, ingå i en avkomsträtt. Dylik rätt förekom oftast som undantag, villkorat vid avstående av äganderätten till hemman, men även frälseränta och vissa andra onera realia är att anse som avkomsträtter. (källa)
  6. Yttersta domen eller Domedagen är tanken på en slutgiltig gudomligt avkunnad dom över världen och allt levande. Det kan ses som en oundviklig del av världens utvecklingsprocess eller som en villkorad bedömning av människornas utveckling och moraliska vägval inom ett linjärt tidsbegrepp, enligt vilket historien har en början och ett slut. Den teologiska studien av domedagen kallas för eskatologi (läran om de yttersta tingen). Även inom mer världsliga perspektiv används ibland begreppet som en möjlig konsekvens av mänsklighetens val av livsstilar och moral, inom till exempel debatter förknippade med klimatförändringar, konsumtionssamhälle eller överbefolkningsproblem. (källa)
  7. Monarkens uppgifter regleras ytterst av grundlagarna. Med 1974 års regeringsform, som trädde i kraft den 1 januari 1975, fråntogs den svenske monarken nästan alla de tidigare grundlagsenliga befogenheterna enligt 1809 års regeringsform som, åtminstone i teorin, var mycket omfattande eftersom de gav kungen all verkställande makt (villkorat att statsrådet hördes och deltog i beslut), krigsmaktens högste befälhavare, och delad lagstiftningsmakt med Riksdagen. I takt med att parlamentarismen etablerades under 1900-talet så var den gamla regeringsformens bestämmelser i många avseenden att likna med en död bokstav eftersom det hade vuxit fram andra styrande normer vid sidan av den dåvarande regeringsformen. Många av monarkens tidigare politiska uppgifter fördes över på riksdagens talman, statsministern eller regeringen kollektivt. Lagar och förordningar i Sverige efter 1975 promulgeras av statsministern eller ett statsråd "på regeringens vägnar" helt utan statschefens medverkan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.