Vred Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vred, varianter, uttal och böjningar av vred

Vred synonym, annat ord för vred, vad betyder vred, förklaring, uttal och böjningar av vred.

Synonymer till vred

Hittade 2 varianter av ordet vred:

Vad betyder och hur uttalas vred

Vred uttalas vred och är ett adjektiv; n. sing. obest. obrukl., vreda.

Vred betyder:

Ordformer av vred

Böjning (i positiv) vred en ~ + subst. vreda den/det/de ~ + subst. vrede den ~ + mask. subst. Komparation vredare en/ett/den/det/de ~ + subst. vredast är ~ vredaste den/det/de ~ + subst.

Vred1 är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Vad betyder och hur uttalas vred

Vred uttalas vred se under vrida.

Ordformer av vred

vred se under vrida

Andra språk

Vred på Engelska

  • turned
  • wrathful - irate, furious
  • handle - knob

Hur används ordet vred

  1. Irisbländare används främst i kameror och följestrålkastare. Bländaren efterliknar ögats sätt att blända av ljus i iris och består av tunna metallskivor som likformigt ställs om så att ljusöppningen förblir jämnt cirkulär. Inställningen kan regleras med en spak eller ett vred. (källa)
  2. Moloks bild var gjord av koppar och var ihålig. Den hade en öppning i bröstet. När man skulle förrätta offer glödgade man kopparbilden varpå prästen i dess armar lade det invigda barnet. När barnet vred sig av smärta ramlade det ner i bröstöppningen varpå prästerna dansade och sjöng för att överrösta barnets jämmer. Barnets mor var också bland de närvarande, och medverkade i sången. Barnets krampaktiga rörelser sågs som tecken på hänryckning. (källa)
  3. Tidigare var multimetrar uppbyggda kring ett analogt vridspoleinstrument som med hjälp av elektromagnetisk kraft kan ge utslag som är ungefär proportionellt mot strömmen genom instrumentet. Olika funktioner som voltmeter, amperemeter, ohmmeter med flera väljs med ett vred på instrumentet som kopplar in olika resistorer i serie eller parallellt med mätaren. Skalan på instrumentet är då graderad för varje mätområde och funktion. Analoga multimetrar behöver i allmänhet ingen strömförsörjning för att mäta spänning eller ström. Men för att mäta resistans måste instrumentet ha ett batteri eller annan strömmatning, då instrumentet mäter spänningen över resistansen vid en känd ström. Ett analogt instrument kan vara användbart och lättare att läsa av i situationer med snabba förändringar. (källa)
  4. Man vet mycket lite om hur urnordiskan såg ut. Några ledtrådar kan man få ifrån urnordiska lånord i finskan och samiskan. Några sådana finns än idag, till exempel finskans kuningas (kung), från urnordiskans kuningaz. Runsvenskan är mer lik dagens svenska än urnordiskan och vissa ord uttalas nästan likadant idag, till exempel vintr (vinter), siunka (sjunka), vantr (vante) och vredr (vred). I gotländskan säger man fortfarande "auge" för öga och "haim" för hem. Normalt beror sådana arkaiska drag på isolation, men gutarna var dock under en stor del av sin historia en köpmannanation bestående av handelsresande bönder. (källa)
  5. När det moderna tiokronorsmyntet präglades första gången i maj 1991, lossnade en stamp och vred sig vilket resulterade i en serie felpräglade mynt där bak- och framsidan av myntet är vridna jämfört med varandra. Dessa mynt är samlarobjekt som är värda mer än det nominella värdet på den öppna marknaden. (källa)
  6. På bilar, där motorns varvtal ändrades under körningen, hade man ibland en tändningsspak i rattens centrum så att föraren kunde tidigarelägga tändningen vid högre varv och senarelägga den till exempel när motorn skulle vevas igång. Spaken ledde till en mekanism som helt enkelt vred brytarspetsen något och därmed flyttade tändningsläget. (källa)
  7. Vred – en känsla, se vrede. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.