Ylletyg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ylletyg, varianter, uttal och böjningar av ylletyg

Ylletyg synonym, annat ord för ylletyg, vad betyder ylletyg, förklaring, uttal och böjningar av ylletyg.

Vad betyder och hur uttalas ylletyg

Ylletyg uttalas ylle|tyg och är ett substantiv.

Ordformer av ylletyg

Singular

ylletyg
obestämd grundform
ylletygs
obestämd genitiv
ylletyget
bestämd grundform
ylletygets
bestämd genitiv

Plural

ylletyger
obestämd grundform
ylletygers
obestämd genitiv
ylletygerna
bestämd grundform
ylletygernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

ylletyg
obestämd grundform
ylletygs
obestämd genitiv
ylletygen
bestämd grundform
ylletygens
bestämd genitiv

Ylletyg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ylletyg

  1. Att fönstergardiner förekommit finns dokumenterat i inventarieförteckningar från 1600-talet enligt Nationalencyklopedin (avser sannolikt Sverige). Och enligt tidningen Antik och Auktion nr 9:2004 finns ännu äldre belägg för förekomst av gardiner på kontinenten. Gunnar Hazelius-Bergs bok "Gardiner" från 1962 berättar om hur Filip V av Frankrike beställde gardiner redan 1316 till fyra fönster för slottet Chevauchesuel inför sin kröning. De ska ha varit tillverkade i något som kallades serge, en blandning av bomull och silke. Några decennier senare uppges att kungen av England köpte elva alnar lärft till fönstren i sitt rum, och 1380 hade Karl V av Frankrike azurblå lärftgardiner. Förmöget borgerskap i mellaneuropa antas ha haft gardiner, men knappast i "de breda folklagren". Samma artikel berättar att det 1617 finns dokumenterat att Örebro slott hade fyra fönsterförhängen och att det i Ebba Brahes bouppteckning från 1674 omnämns blåa, röda och svarta gardiner i lärft och rask (eventuellt en kypertteknik) i glansigt ylletyg med vaxad yta). (källa)
  2. Ylletyg är vävt av ullgarn, tidigare ansågs att ylletyger skulle innehålla minst 40 % ull, men numera finns ingen kvantitetsmässigt bestämd definition. (källa)
  3. Kläde är ett ylletyg. Det tillverkas av kardullgarn och påminner om vadmal, men skillnaden ligger i råvarans kvalitet, vävtekniken, valkningsmetoden och graden av efterbearbetning. För kläde används en bättre ullråvara och en tätare väv. Kläde utsätts efter valkning (behandling med vatten och mekanisk bearbetning) för ruggning, överskärning och pressning. (källa)
  4. Yllecrêpe är ett relativt tunt, något stelt ylletyg med kräppad yta. De främsta användningsområdena är klänningar och blusar. (källa)
  5. Tartan, eller skotsktrutigt, är ett rutigt ylletyg i olika färger som används i skotsk höglandsdräkt. Kiltar har nästan alltid ett tartanmönster av något slag. Tartantyg vävs ibland i tuskaft, men oftast i ett karakteristiskt fyrskaftsmönster (fyrskaftad satin) där sekvensen av trådfärger oftast är densamma i varp och inslag. (källa)
  6. Tweed är en sorts ylletyg. Tyget får som ett resultat av tillverkningstekniken ofta en mönsterliknande textur. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.