Alf Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder alf, varianter, uttal och böjningar av alf

Alf synonym, annat ord för alf, vad betyder alf, förklaring, uttal och böjningar av alf.

Vad betyder och hur uttalas alf

Alf uttalas alf el. ²alv och är ett substantiv -en -er.

Alf betyder:

Ordformer av alf

Singular

alf
obestämd grundform
alfs
obestämd genitiv
alfen
bestämd grundform
alfens
bestämd genitiv

Plural

alfer
obestämd grundform
alfers
obestämd genitiv
alferna
bestämd grundform
alfernas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

alv
obestämd grundform
alvs
obestämd genitiv
alven
bestämd grundform
alvens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

alver
obestämd grundform
alvers
obestämd genitiv
alverna
bestämd grundform
alvernas
bestämd genitiv

Alf är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet alf

  1. Þáttr Ólafs Geirstaða álfs ("Olav Geirstadalvens saga") är en isländsk kortsaga som i Flateyjarbók har infogats i storsagan om Olav den helige (Ólafs saga hins helga hin mesta). Sagans huvudperson är den norske småkungen Olav Gudrödsson (Ólafr Guðrøðarson), som levde på 800-talet. Han var son till den mäktige Gudröd jaktkonung (veiðikonungr) och bror till Halvdan svarte, Harald hårfagres far. Olav är också omtalad i Ynglingasagan och näst sista strofen i Tjodolfs Ynglingatal är tillägnad honom. Olav hade sitt residens på gården Geirstad (Geirstaðir) i Vestfold på västra stranden av Oslofjorden. (källa)
  2. Alf och Yngve var två bröder och samregerande svenska sagokungar enligt Snorre Sturlassons Ynglingasaga. De var söner till Alrik. Alf skall ha varit son till Dageid och gift med Bera. Enligt Snorre var Yngve en stor krigare och idrottsman, stark och hård i strid, vacker och god idrottsman, givmild och gladlynt, medan Alf var tyst, stolt och omedgörlig, och satt hemma utan att gå i strid. Yngve hade sönerna Erik och Jörund, Alf sonen Hugleik. (källa)
  3. Alf Cranner, född 25 oktober 1936 i Oslo, död 3 mars 2020, var en norsk vissångare och målarkonstnär. Han tillhör förgrundsfigurerna i den norska visvågen under 1960-talet. (källa)
  4. Älvan är i folktron ett kollektivt naturväsen som i skymningen och vid soluppgången kunde ses dansa över ängar, öppna fält och mossiga marker. I yngre tradition brukar älvorna uppfattas som kvinnliga väsen, men i äldre uppteckingar framställs de mera könsneutralt. Ordet älva är en femininform av det fornnordiska alv, och motsvaras av tyskans elp (mara) eller engelskans elf. Älvkulten har dock väldigt lite med de fornnordiska alvföreställningarna att göra. (källa)
  5. Varda är stjärnornas drottning och maka till Manwë, kungen av Arda, Hon placerade stjärnorna på himlen från daggen av Telperion och därför kom alverna att tillbe henne under namnet Elbereth. Namnet är på språket sindarin och betyder 'stjärndrottning'. Det återfinns i Sagan om Ringen i sången A Elbereth Gilthoniel. I sången Namárië, som också den återfinns i Sagan om Ringen och som är skriven på quenya, hittar man andra namn på henne, däribland Elentári 'stjärndrottning' och Tintallë 'tänderskan'. Namnet återfinns också i låten "wishmaster" av bandet Nightwish. (källa)
  6. Alf Jonsson / Alf Thonberg (Bonde). (källa)
  7. Kort tid efter premiären av L'Étoile du Nord skickade Jules Barbier den första skissen på en komisk enaktsopera med titeln Le Chercher du trésor till Meyerbeer. Tonsättaren gillade historien och bad Barbier och Carré att göra en treaktsopera över ämnet. Faktum var att berättelsens handling knappt ens kunde fylla ut tre akter då de flesta händelser är till ända i slutet av akt II. Men Meyerbeer gjorde en dygd av nödvändigheten och tog tillvara tillfället att producera några charmerande tablåer med mycket lokalfärg i finalakten. Operan hade premiär den 4 april 1859 på Opéra-Comique i Paris med Meyerbeer som dirigent. Meyerbeers musik prisades medan librettot ansågs osammanhängande. För de utländska föreställningarna skrev Meyerbeer recitativ i stället för den talade dialogen. (källa)
  8. Inom den nordiska folktron finns en mängd olika väsen, varav några går under beteckningen oknytt. En del av dessa trodde man kunde göra sig osynliga eller genom förtrollning byta gestalt. Vid gården fanns vättar eller en gårdstomte, i skogen rådde skogsrået och i bergen bodde trollen och nere på dalgångarnas sanka ängar samlades skira älvor till dans i skymningen. Gotland hade ett särskilt skogsväsen som kallades bysen. I vattendrag och sjöar vistades näcken, bäckahästen och sjörået. Naturen var besjälad med rådare som var och en rådde inom sitt speciella område. Lyktgubbarna vaktade ägornas rågränser och inom fäbodkulturen i norra och mellersta Sverige höll vittrorna till - i Norge huldran. Bland Islands väsen var alverna de vanligaste, och där är folktron ännu så utbredd att man till och med tar hänsyn till alvernas boningar när man bygger nya vägar. (källa)
  9. Hösten 1909 sökte Tolkien ett stipendium vid Oxfords universitet, men fick det inte. I december 1910 sökte han igen. Denna gång fick han stipendium, och med ekonomiskt stöd från fader Francis skulle han ha råd att börja studera i Oxford hösten 1911. Sommaren 1911 reste han till Schweiz i ett sällskap på tolv personer, där bland andra hans bror Hilary, makarna Brooker–Smith (på vars bondgård Hilary arbetade) och deras moster Jane Neave (som nu var änka) ingick. De fotvandrade från Interlaken förbi Lauterbrunnen och Mürren till Lauterbrunnendalens huvud. Därifrån fortsatte de genom bergspassen Grosse och Kleine Scheidegg, med topparna Eiger och Mönch på sin högra sida, förbi Grindelwald och anlände i Meiringen. Där gav åsynen av berget Jungfrau inspiration till bergstoppen Celebdil i Dimmiga bergen i Sagan om ringen. Sällskapet vandrade vidare från Meiringen genom Grimsellpasset längs floden Rhône till staden Brig. När sällskapet vandrade upp på Aletschglaciären var det en varm dag, vilket gjorde att snön smälte och stenar "i storlek från en apelsin till en fotboll och några betydligt större" sattes i rullning. En stor bumling passerade i hög hastighet mitt emellan Tolkien och den äldre lärarinna som gick framför honom. Denna episod, och en natt när sällskapet gick vilse och tvingades söka skydd från ett åskoväder i en fäbod, inspirerade till händelser i Tolkiens bok Bilbo – En hobbits äventyr. Sällskapet fortsatte till Valais och Zermatt, och såg Matterhorns svarta topp på några kilometers avstånd. Innan de reste hem köpte Tolkien ett vykort som föreställde Der Berggeist ('Bergsanden'), en vitskäggig man med vidbrättad hatt som sitter på en klippa och matar en hjortkalv, med bergen i bakgrunden. På omslaget som han förvarade kortet i skrev han "Förebild till Gandalf". (källa)
  10. Alf Ragnar Sten Henrikson, född 9 juli 1905 i Hakarps församling (Huskvarna) i Jönköpings län, död 9 maj 1995 i Bromma församling i Stockholm, var en svensk författare, poet, översättare och tidningsman. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.