Allvarsam Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder allvarsam, varianter, uttal och böjningar av allvarsam

Allvarsam synonym, annat ord för allvarsam, vad betyder allvarsam, förklaring, uttal och böjningar av allvarsam.

Synonym till allvarsam

Vad betyder och hur uttalas allvarsam

Allvarsam uttalas all|var|sam och är ett adjektiv -t -ma.

Ordformer av allvarsam

Böjning (i positiv) allvarsam en ~ + subst. allvarsamt ett ~ + subst. allvarsamma den/det/de ~ + subst. allvarsamme den ~ + mask. subst. Komparation allvarsammare en/ett/den/det/de ~ + subst. allvarsammast är ~ allvarsammaste den/det/de ~ + subst.

Allvarsam är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet allvarsam

  1. Den allvarsamma leken är en svensk dramafilm från 1945 i regi av Rune Carlsten. I huvudrollerna ses Viveca Lindfors, Olof Widgren och Eva Dahlbeck. (källa)
  2. Den femte och avslutande dikten, som inleds Och här går vägen vid Bymon fram, skildrar indelte soldaten Stolt med hustru och två barn. I diktens första strof beskrivs familjen, som sedda från sockenvägen genom Alsterdalen. Fadern står "rak och allvarsam" invid en björk, modern "blid och allvarsam" niger vid stugans dörr. Dottern leker tyst tittut bakom husknuten och sonen, "en liten pys i kolt", leker i vägens damm. Andra och avslutande strofen utspelar sig i diktarens nutid och påminner om slutstofen i Verner von Heidenstams fem år yngre dikt Sverige. Liksom berghällen ligger bar, där skaldens eget barndomshem en gång låg, står stugan vid Bymon "tom och stängd" och "Stolten och hans hustru bo i kyrkogårdens ro". Barnen har egna barn, men bor på annat håll, "fjärran i länder långt ifrån". Kanske är de en bild av emigrationen till Amerika. (källa)
  3. Till sin förfäran får Pocahontas höra från sin far att hon ska gifta sig med Kocoum, en av hans bästa krigare. Men trots att han är en stilig och skicklig krigare älskar inte Pocahontas honom då hon tycker att han är för allvarsam. Detta är betonat av en scen som visar flera barn som försöker leka med honom, vilket han dock envist ignorerar. Hon ber om råd från ett talande pilrotsträd vid namn Gammelmor Pilrot. Trädet berättar för Pocahontas att hon måste lyssna på sitt hjärta för att få svaret på sin fråga. (källa)
  4. Tenchi Masaki - en vanlig japansk student uppfostrad av sin morfar ute på en lantgård. Tenchi är eftertänksam och på sätt och vis allvarsam men samtidigt energisk samt att han har en känsla av större saker än hans liv för närvarande innehåller. Som hårt arbetande önskar han framför allt lugn och ro, så han är måttligt road när hans liv fylls av en grupp kvinnor som har som enda gemensamt att de älskar Tenchi samt att de försöker utmanövrera varandra via diverse baksluga planer. Tenchi lider av god uppfostran i detta läget, vilket gör att även om han skulle vilja ta tillfället i akt att ha umgänge med åtminstone en av dessa så är han uppfylld av en finkänsla som förhindrar honom från detta, vilket förlänger den ohållbara situationen till oss tittarnas förnöjelse. (källa)
  5. Våren 1786 uppträdde paret i Lund och Malmö, där de släppte upp Sveriges första luftballonger. Sedan fick de tillstånd att uppträda på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Vanligen tilläts inte akrobater att uppträda där, men Spinacuta fick specialtillstånd efter en rekommendation av Gustav III. Föreställningen beskrevs som vacker och värdig och gjorde succé. Därefter uppträdde han på Munkbroteatern i Stockholm med både lindans och "allvarsam comique": han uppträdde som akrobat i pauserna, medan hon uppträdde som aktör i skådespelen. (källa)
  6. Av samtiden beskrevs Scheele såsom varande av medelmåttigt växt, frisk och stark kroppsbyggnad, runt ansikte, röd hy och efter utseendet blodfull. Hans rediga uppsyn förrådde vid första påseendet ingenting synnerligen märkvärdigt, men ögonen röjde eld, talet en formerad stadga, som väckte uppmärksamhet och förtroende, hvilket senare dock icke utan umgänge var så lätt att upptäcka. Konst och förställning saknades alldeles hos honom, han mente hvad han talte och var uti vanligt umgänge allvarsam, tankfull och sökte utom sina mest älskade ämnen aldrig långa konversationer. Bragtes åter vetenskapliga frågor på tal, blev han i hög grad intresserad samt kunde då lätteligen förmås att utförligt redogöra för sina åsikter och till och med bestyrka dem genom förevisande av talrika experiment. (källa)
  7. Mot slutet av 1100-talet f.Kr. uppträdde Samuel. Han inrättade kungaämbetet i Israel och tillsatte först Saul och sedan David som kungar. Hans verksamhet beskrivs i Första Samuelsboken. Under kung Davids tid verkade även profeten Natan, som förde allvarsamma samtal med kungen (Andra Samuelsboken 7:1–16, 12:1–14). (källa)
  8. Bandmaskar finns över hela jorden, där det finns ryggradsdjur. Cirka 10 procent av arterna förekommer i Sverige. Allvarsamma sjukdomar förorsakas i Norden speciellt av Echinococcus och Diphyllobothrium latum. (källa)
  9. Den allvarlige markgreven drog sig tillbaka på Himmelkrons slott i Himmelkron, ett tidigare kloster vars historia tilltalade hans fromma personlighet. Slottet i Bayreuth kom till följd av hans spariver att närmast förfalla. Till detta allvarsamma hov förde hans son, arvfursten Fredrik av Brandenburg-Bayreuth, sin maka prinsessan Wilhelmine av Preussen i januari 1732. Parets ungdomliga livsglädje förenade sig endast svårligen med det asketiska hovlivet i Bayreuth och snart uppstod spänningar mellan den gamle markgreven och arvfursteparet. Han klandrade Wilhelmine för avsaknaden av en manlig arvinge efter arvfursteparets dotter Elisabet Fredrika Sofias födsel i augusti 1732, och lät genom kammarherren von Voit meddela att han skulle leva tillräckligt länge till av ren trotsighet för att irritera henne. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.