Anekdot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder anekdot, varianter, uttal och böjningar av anekdot

Anekdot synonym, annat ord för anekdot, vad betyder anekdot, förklaring, uttal och böjningar av anekdot.

Synonymer till anekdot

Vad betyder och hur uttalas anekdot

Anekdot uttalas anekdot [-å´t] och är ett substantiv -en -er.

Anekdot betyder:

Ordformer av anekdot

Singular

anekdot
obestämd grundform
anekdots
obestämd genitiv
anekdoten
bestämd grundform
anekdotens
bestämd genitiv

Plural

anekdoter
obestämd grundform
anekdoters
obestämd genitiv
anekdoterna
bestämd grundform
anekdoternas
bestämd genitiv

Anekdot är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Anekdot på Engelska

  • anecdote - a short, usually amusing story

Hur används ordet anekdot

  1. Ursprungligen var en novell en berättelse om en nyhet av underhållande art, en anekdot i lätt framställning. Den moderna novellitteraturen har sitt ursprung i sagan och den fantastiska berättelsen. I outvecklad form förekom novellen (på vers) under medeltiden och odlades särskilt av de nordfranska trouvèrerna i form av fabliaux och contes, som blev givande källor för italienarna, när dessa på 1300-talet utvecklade novellens konstform. Övriga skattkammare, ur vilka den italienska novellistiken öste, var senantikens "Milesiska berättelser" samt en hel del österländska samlingar, såsom den indiska fabelsamlingen Hitopadeça (Bidpais fabler), De sju vise mästare, Gesta romanorum och Disciplina clericalis. (källa)
  2. I en anekdot kommer Sokrates hem till Xantippa, som skäller ut honom innan han har kommit in genom dörren och avslutar med ett hälla innehållet i ett nattkärl över honom. Sokrates anmärker därefter att det ofta var så med Xantippa, att "regn kommer efter storm". (källa)
  3. Tre år senare, vid rättegången som föregick Stockholms blodbad, sägs det att biskop Brask klarade sig undan dödsdomen, genom att plocka fram sin lapp ur sigillet. Historien kan vara påhittad och sigillet har inte återfunnits. Berättelsen har även tolkats som en historisk anekdot för att karakterisera biskopen Brask som person. (källa)
  4. En anekdot påstår att Glaser blev inspirerad av bubblorna i ett glas öl. I en intervju år 2006 nekade han dock att han kom på det med hjälp av ölen, även om han experimenterade med öl som vätska i tidiga versioner av sin kammare. (källa)
  5. Dirigering i någon form har enligt de flesta musikhistoriker funnits ända sedan 1400-talet. Vid denna tid hade man ännu inte börjat använda taktstreck vid notering av musik, och för att få orkestern att vara samspelt gällde det att hålla ett fast tempo. Fram till 1700-talet använde dirigenterna ofta en tung, ibland stålskodd, käpp och dunkade takten med. En populär anekdot gör gällande att kompositören Jean Baptiste Lully dog av blodförgiftning efter att ha slagit sönder stortån med en sådan käpp. Ett annat populärt sätt att dirigera var att använda hoprullade notblad och dunka i notstället. Taktpinnen, det attribut som de flesta idag associerar till när de hör ordet dirigent, introducerades av Carl Maria von Weber på en konsert i Dresden 1817. (källa)
  6. Ordet "fabel" kommer från latinets fabula (betonas på första stavelsen), som betyder "berättelse", "saga" eller "anekdot". (källa)
  7. Anekdot (gr. an, nekande, ekdotos, utgiven) är en kortare, ofta humoristisk, redogörelse av en händelse, vanligen med någon form av slutpoäng. Det är en kort och uddig berättelse om en mer eller mindre märkvärdig tilldragelse eller om ett karaktärsdrag, ett träffande yttrande, en egenhet hos en person eller just själva tinget kopplat till berättelsen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.