Historia Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder historia, varianter, uttal och böjningar av historia

Historia synonym, annat ord för historia, vad betyder historia, förklaring, uttal och böjningar av historia.

Synonymer till historia

Andra språk

Historia på Engelska

 • history - the branch of knowledge dealing with past events, history book, get good marks in history, Sweden', s history
 • story, tale - narrative, description, storyteller, story with a happy ending, love story, tall story, funny stories

Hur används ordet historia

 1. När dörren till en normaliserad bild av frikyrkan och dess historia öppnas inför ögonen på den allra bredaste publiken är det därför lätt att uppleva det som en händelse. (källa)
 2. Schönfeltska praktsalen, med sina joniska pilastrar och sin kråmiga stuckatur, det kunde inte funnits en lämpligare lokal för exakt det här momentet i svensk historia. Högerns återkomst. Valnatten 1979 försöker en valhänt Gösta Bohman bana väg genom trängseln i barockpalatset. Från taket blickar de små italienska änglarna – la putti – ner på 68-åringen som alla förut skrattat åt. (källa)
 3. Den lite mer förändringsbenägna Oscarsakademin valde däremot att nominera Greta Gerwig både för bästa manus och regi, vilket gör henne till den femte kvinnan i Oscarsgalans 90-åriga historia som kvalat in för regi, och den första någonsin för en debutfilm. Det är hon minst sagt värd. (källa)
 4. När Richard Hobert sedan läste Ulf Lundells "Jack" när den kom ut, tyckte han redan då att den var bättre än hans egen historia, som i stället för i Stockholm och på Gotland, utspelades i Lund och runtom i Europa. Det var universitetslivet och interrail och liftningar genom Europa. (källa)
 5. För alla som är intresserad av Hässleholms historia hålls ett sportlovs-quiz i Lokalhistoriska Arkivet. (källa)
 6. Oscar Levertin (1862–1906) var författare, litteraturhistoriker och SvD: s kulturchef 1897–1906. Denna artikel kan sägas vara den första "understreckaren" i SvD: s historia, även om Under strecket som ett fast, dagligt inslag introducerades först drygt 20 år senare. (källa)
 7. I Sveriges historia är särskilt bekant 1660 års additament till Regeringsformen 1634. Det fastställde vissa förändringar i RF 1634, som gick ut på att under Karl XI:s minderårighet öka riksrådets makt på bekostnad av förmyndarstyrelsen, som bestod av änkedrottningen och de fem höga riksämbetsmännen, samt att stärka ständernas ställning. (källa)
 8. Enligt den justinianska rätten är det endast arrogationen, som fortfarande grundar verkligt upptagande i barns ställe, medan adoptionen i inskränkt mening vanligen är minus plena, d.v.s. endast medför arvsrätt för den adopterade i förhållande till adoptivfadern. Då emellertid sådan arvsrätt under senare historia kunde ges lika väl genom till exempel testamente, förlorade adoptionen mer och mer i praktisk betydelse och användning, även om den hela tiden fanns kvar i de länders lagstiftning, för vilka den romerska rätten varit mer eller mindre dominerande. (källa)
 9. Julkalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul. (källa)
 10. Som krigsfartyg utrustades galärer under deras långa historia med olika typen av vapen, bland annat rammar, katapulter, bågskyttar och kanoner. Men det avgörande vapnet var ofta själva besättningen som i närstrid besegrade och tillfångatog fiendens fartyg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.