Antikapitalistisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder antikapitalistisk, varianter, uttal och böjningar av antikapitalistisk

Antikapitalistisk synonym, annat ord för antikapitalistisk, vad betyder antikapitalistisk, förklaring, uttal och böjningar av antikapitalistisk.

Vad betyder och hur uttalas antikapitalistisk

Antikapitalistisk uttalas anti|kap|it|al|ist|isk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av antikapitalistisk

Böjning (i positiv) antikapitalistisk en ~ + subst. antikapitalistiskt ett ~ + subst. antikapitalistiska den/det/de ~ + subst. antikapitalistiske den ~ + mask. subst.

Antikapitalistisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet antikapitalistisk

  1. Man anser att arbetstagarnas organisationer - de organisationer som kämpar mot lönesystemet (LO räknas inte hit eftersom de inte har en antikapitalistisk agenda) - och som i slutänden ska utgöra grunden för övertagandet av samhället, bör undvika samarbeten med politiska organisationer. Anställda och arvoderade skall ha begränsade mandat för att undvika att ett för stort inflytande från enskilda individer skall leda till korruption. (källa)
  2. Han stod tidigare nära nya högern och tillhörde dess kännare av den konservativa revolutionen. Han lämnade GRECE 1993 och grundade organisationen Synergies européennes, som förespråkar en antikapitalistisk och paneuropeisk nationalism. (källa)
  3. Filmen handlar löst om en gatuteatergrupp som spelar upp antikapitalistiska och antimilitaristiska scener och olika former av aktioner på stan. Mot slutet av filmen blir de inre konflikterna, kring hur man egentligen ska förena sig och nå arbetarklassen, för stora inom teatergruppen och gruppen splittras. (källa)
  4. Det europeiska kooperativet Longo Maï är ett självförvaltat, internationellt jordbruks- och hantverkskooperativ med inspiration från alternativrörelse, frihetliga, "gröna", sekulära och antikapitalistiska idéer. (källa)
  5. Välfärdschauvinism är en ideologi som menar att socioekonomisk politik, såsom arbetstillfällen och sociala förmåner, i första hand ska riktas till och tillfalla den "egna gruppen" (exempelvis infödda svenskar istället för invandrade), och att staten ska skydda vissa områden av den nationella ekonomin mot utländsk konkurrens (exempelvis jordbruk). Som ideologi blandar den auktoritarianism och etnocentrism med antikapitalistiska undertoner. (källa)
  6. I april 2000 skrev Bechtel under att avtal med Hugo Banzer om privatisering av vattenproduktionen i Bolivias tredje största stad, Cochabamba. Avtalet tillskrevs ett dotterbolag till Bechtel, Aguas del Tunari, som hade bildats för uppdraget. Kort därefter tredubblade företaget vattenpriserna, ett beslut som ledde till våldsmma protester och upplopp i Cochabamba 2000 bland de människor som inte längre hade råd med rent vatten. Krigslagar infördes och minst fem människor dödades, över 40 skadades och omkring 20 fackföreningsledare arresterades. Bolivias ekonomiska kollaps och växande landsomfattande oroligheter gjorde att den bolivianska regeringen tvingades att annullera vattenavtalet. I november 2001 lämnade Bechtel tillsammans med företagets huvudinvesterare, spanska Abengoa, in en stämningsansökan till det internationella centrumet för investeringstvister inom Världsbanken. De stämde den bolivianska regeringen på 50 miljoner USA-dollar (25 miljoner i skadestånd och 25 miljoner i uteblivna vinster). Rättegången drog till sig intresset och påtryckningar från många antinyliberala globaliserings- och antikapitalistiska grupper. 19 januari 2006 undertecknades en överenskommelse i Bolivia. Bechtel och spanska Abengoa gick med på att dra tillbaka stämningsansökan mot en symbolisk betalning på 2 bolivianos (omkring 2 kronor). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.