Arkaistisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arkaistisk, varianter, uttal och böjningar av arkaistisk

Arkaistisk synonym, annat ord för arkaistisk, vad betyder arkaistisk, förklaring, uttal och böjningar av arkaistisk.

Vad betyder och hur uttalas arkaistisk

Arkaistisk uttalas arka|ist|isk [-is´t-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av arkaistisk

Böjning (i positiv) arkaistisk en ~ + subst. arkaistiskt ett ~ + subst. arkaistiska den/det/de ~ + subst.

Arkaistisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet arkaistisk

  1. Fastän hans verk utgörs av arkaistiskt material, gammalmodiga karaktärer och uråldriga texter, kännetecknas berättelserna av täta intriger med oväntade vändningar, och han har en stor publik över hela världen. Även hans andra roman, Foucaults pendel, har sålt i stora upplagor. Denna roman handlar om tre understimulerade förläggare som arbetar för ett mindre bokförlag, vilka beslutar sig, som tidsfördriv, för att väva ihop alla konspirationsteorier, alkemiska verk och pseudovetenskapliga avhandlingar, och hermetiska experiment som de dagligen får. De låtsas som om texten de skrivit är ett verk av en hemlig orden med band till Tempelherreorden som har tänkt ta över världen. Fastän de hånar de ursprungliga texter de använder som material, blir de snart uppslukade av sin berättelse. Deras skämt tas dock på allvar av de som skrivit de ursprungliga texterna, och de blir fångade av den verklighet som deras fiktion skapat när de blir föremål för en förföljelse på liv och död. (källa)
  2. Oremålets grammatik innehåller tre genus (maskulinum, femininum och neutrum), tre kasus (nominativ, ackusativ, dativ) och två species (indefinit och definit form). I verben tillkommer även personböjningar men endast för pluralpersonerna, som idag är arkaistiskt. (källa)
  3. Efter Tacitus bildade Lipsius sin affekterade stil (stilus lipdanus), som utgjorde en sammansmältning av det arkaistiska latinet och språket hos bland andra Appulejus, i motsats till det "cicceronianska" latinet. Stilen imiterades av en mängd filologer efter honom, vilka gick under benämningen lipsianerna. I sitt tankedigra filosofiska, av samtiden högt skattade verk Libri II de Constantin in publicis malis (1584) visade han sig vara en lärjunge av stoikerna. (källa)
  4. Senfl var den tyskspråkiga världens förnämste tonsättare under förra hälften av 1500-talet, särskilt genom sina tyska visor, som är behandlade flerstämmigt med kontrapunktik i huvudsakligen den nederländska skolans stil och äger en förvånande mångsidighet i stämningar samt frisk och ofta innerlig melodik. Han gjorde också sättningar av folkvisemelodier. Hans stil var arkaistisk, och han använder ofta cantus firmus-teknik och då omsänder isorytmik. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.