Arkad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arkad, varianter, uttal och böjningar av arkad

Arkad synonym, annat ord för arkad, vad betyder arkad, förklaring, uttal och böjningar av arkad.

Synonymer till arkad

Vad betyder och hur uttalas arkad

Arkad uttalas ark|ad [-a´d] och är ett substantiv -en -er.

Arkad betyder:

Ordformer av arkad

Singular

arkad
obestämd grundform
arkads
obestämd genitiv
arkaden
bestämd grundform
arkadens
bestämd genitiv

Plural

arkader
obestämd grundform
arkaders
obestämd genitiv
arkaderna
bestämd grundform
arkadernas
bestämd genitiv

Arkad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arkad på Engelska

  • arcade - a series of arches supported on pillars or columns, a covered pedestrian street lined by shops

Hur används ordet arkad

  1. Även inom datorspel delas spel ofta in i genrer. Speltyperna kan till exempel vara strategi, förstapersonskjutare eller arkad. Nedan följer en ett urval av genrer inom datorspel. (källa)
  2. Korsgång är den arkad- eller fönsterförsedda gång som på alla fyra sidor omger en klostergård och ligger mellan denna och den omgivande kyrko- respektive klosteranläggningen. (källa)
  3. En loggia (italienska) är en täckt pelargång eller pelarhall, som är öppen på minst en sida, ofta genom en kolonnad eller en arkad. Den förekommer oftast i en byggnads bottenvåning. Den kan även förekomma som en självständig byggnad. En känd loggia är den med fresker smyckade Rafaels loggia (cirka 1519) i Vatikanen. (källa)
  4. Portik, av latinets porticus, av porta, "port", är en kolonn- eller pelarburen taktäckt förhall framför ingången till en byggnad, till exempel en kyrka. En portik längs med utsidan av en byggnad fungerar som en arkad. (källa)
  5. Spandrill eller svickel (från tyska Zwickel, 'kil') är en kilformad nedåt avsmalnande triangulär byggnadsdel som är belägen mellan en båges sida med horisontalen dragen från dess hjässpunkt och vertikalen från dess anfang, eller mellan två valvbågar i en arkad eller på ett valv med ribbor. (källa)
  6. Oftast är sportspelen antingen inriktade på simulation eller arkad, skillnaden innebär att en simulation satsar mer på att spelaren ska känna sig som att han själv utövar sporten, och kräver oftast att denne är insatt i sporten i fråga. Arkadvarianten syftar mer på att spelaren snabbt ska kunna sätta sig in i spelet och att alla ska kunna ha kul av det oavsett hur insatta i sporten de är. (källa)
  7. Arkad (franska arcade, av latin arcus "båge") är en rad av valvbågar uppburna av kolonner eller pelare, antingen fristående eller som blindarkader, det vill säga försänkta i en vägg. Arkadens bågar bär i sin tur upp en mur, ett entablement eller ett tak. I utvidgad bemärkelse kan ordet även avse pelargång i allmänhet, till exempel i en byggnads bottenvåning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.