Burgundisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder burgundisk, varianter, uttal och böjningar av burgundisk

Burgundisk synonym, annat ord för burgundisk, vad betyder burgundisk, förklaring, uttal och böjningar av burgundisk.

Vad betyder och hur uttalas burgundisk

Burgundisk uttalas burgund|isk och är ett adjektiv -t -a.

Burgundisk betyder:

Ordformer av burgundisk

Böjning (i positiv) burgundisk en ~ + subst. burgundiskt ett ~ + subst. burgundiska den/det/de ~ + subst. burgundiske den ~ + mask. subst.

Burgundisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet burgundisk

  1. Hjälmen tillverkades i Tyskland runt år 1540, troligen i Augsburg eller i Nürnberg där några av Europas skickligaste rustningstillverkare fanns under perioden. Den är slagen i stål och mycket väl genomarbetad med etsningar, punsning och förgyllningar. Den väger närmare 2,8 kg. Det är en sluten hjälmtyp i Burgundisk stil. Visiret, den del av hjälmen som täcker ansiktet, är ett så kallat maskvisir format likt ett mansansikte. Maskvisiret tillhörde från början inte hjälmen men bedöms vara från samma tid, möjligen också från samma verkstad som hjälmen i övrigt. Hjälmar med maskvisir var populära vid Europas furste- och kungahus under 1500-talets första del. Maskerna tros ha använts för sin komiska effekt vid kungliga parader och högtider. (källa)
  2. Filip den djärve grundade på 1300-talet ett burgundiskt rike med Flandern, där själva Burgund utgjorde ett frigrevskap. Eran var en stor guldålder för Burgund, som blev ett centrum för kultur (bland annat inom musikens och illuminationens områden), klosterlivet (med Cluny och Cîteaux), och handel. (källa)
  3. På 520-talet utspelade sig ett krig i östra Gallien mot burgunderna. Det bedrevs av de fyra efterföljarna till Clovis. Det kom till ett avgörande med slaget vid Vézeronce 524, med ett slutgiltigt burgundiskt nederlag. (källa)
  4. Uppfinnandet av de fjäderdrivna uren medförde att klockorna kunde göras betydligt mindre. De fjäderdrivna urens tillkomsttid är okänd, men ett att de äldsta torde vara en avbildning på ett porträtt av en burgundisk hovman på 1430-talet. Ludvig XI:s hovurmakare fick 1480 beställning på ett ur att bära med sig. De tidiga fjäderdrivna uren hade liksom loduren spindelgång. Ett av problemen med fjäderdrift är att den uppdragna fjäderns kraft minskar efter hand som den slackas. För att kompensera detta överfördes kraften från den i ett fjäderhus placerade drivfjädern till en spiralformig snäcka. När fjädern är som starkast verkar den på snäckans minsta omkrets varefter omkretsen ökar vartefter fjädern slackas. Äldsta kända bevarade uret med fjäderhus och snäcka är ett bordsur från 1509. Ett bevarat dräktur tillverkat efter samma princip av Jacob Zech i Prag härstammar från 1525. Principen var dock känd tidigare, och kan spåras på en teckning av Leonardo da Vinci gjord mellan 1488 och 1497. En äldre skiss från 1477 av ett fjäderdrivet urverk med snäcka har senare upptäckts. I dräktur från Tyskland användes under 1500-talet ibland en bågformig bromsfjäder, så kallad stackfreed, i stället för snäcka. Snäckan kom dock snart att helt ersätta bromsfjädern. (källa)
  5. Burgundisk fondue: bitar av nötkött som tillagas genom att doppas i kokande olja och sedan serveras med sås. (källa)
  6. Statyn är skulpterad av bildhuggaren Pierre Hubert L'Archevêque och gjuten i brons av Gerhard Meyer 1770. Materialet till statyn tog man från trofékanoner som tagits i strid mot rikets fiender. Statyn är 11 fot hög, vilket motsvarar ca 3,26 meter. Statyn står på en piedestal och ett postament av svensk marmor. Gustaf Vasa är avbildad iklädd en burgundisk dräkt och en mantel, med lagerkrans på huvudet och bärande en spira. Lagerkransen är en symbol för seger, och spiran är symbol för makt. På piedestalen finns en sköld i brons omgiven av en orm som biter sig i svansen, samt omgiven på bägge sidor av lager som sedan antiken varit en symbol för makt och seger. På baksidan av piedestalen finns en vase, även den gjuten i brons. Vasen är en symbol för Sverige och Vasaätten, av vilken Gustav Vasa var den förste. (källa)
  7. Denna koromgång med kapellkrans blev typisk för den ibero-burgundiska arkitekturen och är ett av de mer betydande bidragen från denna tid. Systemet förekommer mycket sparsamt i Italien och Tyskland, men tog sig från Sydfrankrike till Normandie och vidare till England. Det var särskilt i Cluny som denna arkitektur kulminerade och i klosterkyrkan framträder systemet i kanske sin mäktigaste form. (källa)
  8. Lille hette ursprungligen L'Isle (Ön) och bestod av en borg på halvön mellan Deûle och Lys, byggd av Balduin I av Flandern på 800-talet. I skriftliga handlingar omtalas Lille första gången 1054. När Flandern tillföll Burgund 1384 blev Lille ett av de burgundiska hertigarnas främsta residens. 1667 erövrades Lille av Frankrike. (källa)
  9. Didrik är en av folkfantasien återkastad spegelbild av den historiske Theoderik den store, ostrogoternas kung, Italiens erövrare (död 526), och "Bern" är en förvrängning av Verona. I Tyskland blev sagan om Didrik och hans hjältar satt i förbindelse med andra sagor, nämligen den ursprungligen östgotiska Ermanariksagan, som rör sig kring den historiske Ermanarik (död 375), och den frankisk-burgundiska Völsung-Niflunga-sagan, vilken, genom den däri uppträdande sachsiske "huna"-kungen Etzel, sammangöts med minnet av hunnernas kung Attila (död 455), som man trodde sig igenkänna i Etzel. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.