Datafil Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder datafil, varianter, uttal och böjningar av datafil

Datafil synonym, annat ord för datafil, vad betyder datafil, förklaring, uttal och böjningar av datafil.

Synonym till datafil

Vad betyder och hur uttalas datafil

Datafil uttalas data|fil och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av datafil

Singular

datafil
obestämd grundform
datafils
obestämd genitiv
datafilen
bestämd grundform
datafilens
bestämd genitiv

Plural

datafiler
obestämd grundform
datafilers
obestämd genitiv
datafilerna
bestämd grundform
datafilernas
bestämd genitiv

Datafil är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet datafil

  1. Elektrisk avfyrning kan ske på flera sätt. Det går att ansluta polerna på ett vanligt batteri direkt till kablarna på pjäsen. Vid avfyrande av flera pjäser kan ett enklare skjutbord tillverkas på plats, så kallat "spikbräde". För mindre evenemang används i regel ett skjutbord med ett antal strömbrytare och inbyggda säkerhetsfunktioner. Sådana skjutbord innehåller ofta en testfunktion som kan visa om det finns kortslutning någonstans i kopplingen, så att man undviker pjäser som inte antänds när de ska. Mer avancerade system är ofta programmerbara eller styrs av en datafil. Man kan då skjuta pjäser i musik/tidsstyrda sekvenser. Det finns även trådlösa (radio eller infrarött ljus) system för att slippa kabeldragning. (källa)
  2. Inom datorgrafik betecknar rendering (engelska rendering = sv tolkning, givande, framställning, återgivande) den beräkning som ett datorprogram utför för att framställa en bild eller animering utifrån en 3D-modell. 3D-modellen kan vara en datafil som innehåller beskrivning av betraktarens, ljuskällors och olika 3D-objekts position och rörelser, samt objektens ytor, färg, reflektioner, refraktioner, material (plast, trä, metall, tyg), skärpedjup, rörelseoskärpa, linsöverstrålning och så vidare. Strålföljning (raytracing) är ett exempel på en algoritm för rendering. Vid större renderingar används datorkluster för att göra processen snabbare.Fovea-styrd rendering (en foveated rendering) är en datorgrafikåtergivningsteknik, varvid man har VR-glasögon (vr-headset) med integrerad ögonspårare (eye tracking), för att därigenom utanför det aktuella blickfånget just då kunna minska arbetet med renderingen. (källa)
  3. En annan av tabulaturens fördelar över standardnotskriften är att tabulaturen enkelt kan omvandlas till ASCII-form - det vill säga en datafil i klartext, som använder siffror, bokstäver och symboler för att skapa en tablatur. Detta leder till att tabulatur enkelt kan distribueras elektroniskt, ett bruk som har blivit väldigt mycket spritt, det är nu möjligt att finna tabulatur för nästan varje populärt musikstycke på Internet. (källa)
  4. Från ett programmerarperspektiv är mjukvaruundantag ett sätt att signalera att en programprocedur inte kunde utföras på normalt vis, vilket till exempel kan ske när inparametrar är ogiltiga (exempelvis ogiltiga personnummer) eller när en resurs som proceduren behöver saknas (en datafil som saknas, eller att diskenheten är full). I system som saknar undantagshantering måste proceduren skicka en felkod till anropande procedurer, vilket kan göra programkoden svåröverskådlig. (källa)
  5. Digitalt certifikat – en datafil som består av användaruppgifter och kryptonycklar. (källa)
  6. Brodyr kan framställas maskinellt. För att styra mönstret användes och används brodyrkort som numera är en datafil som överförs till brodyrmaskinen. Brodyrkort skapas idag med speciella program, såsom Wilcom EmbroideryStudio, men kräver fortfarande en mycket yrkeskunnig och erfaren person, stygntyp, -längd, -riktning, -täthet med mera är bara några av de parametrar som måste skräddarsys för varje motiv. Därtill måste dessa även anpassas till vilken typ av material som ska broderas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.