Episod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder episod, varianter, uttal och böjningar av episod

Episod synonym, annat ord för episod, vad betyder episod, förklaring, uttal och böjningar av episod.

Synonym till episod

Vad betyder och hur uttalas episod

Episod uttalas epi|sod [-o´d] och är ett substantiv -en -er.

Episod betyder:

Ordformer av episod

Singular

episod
obestämd grundform
episods
obestämd genitiv
episoden
bestämd grundform
episodens
bestämd genitiv

Plural

episoder
obestämd grundform
episoders
obestämd genitiv
episoderna
bestämd grundform
episodernas
bestämd genitiv

Episod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Episod på Engelska

  • incident, episode

Hur används ordet episod

  1. Kanata – episod 1: Kontroversen. (källa)
  2. Sedan 2000-talet har Lego tillverkat en rad olika byggsatser med figurer och scener ur Hollywoodfilmer. I samband med premiärerna av Episod I, II och III av Star Wars-filmerna gjordes exempelvis Lego-figurer av Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo med flera. Även skepp från filmerna, som Millennium Falcon har använts som förlagor till Legobyggsatser. Lego har även gjort Legobyggsatser med Harry Potter, Indiana Jones, Spindelmannen med flera. (källa)
  3. Under natten växlar individen mellan sömndjup så att natten delas in i så kallade sömncykler, med en genomsnittlig längd på 90 till 120 minuter vardera. En sömncykel inleds med att individen gradvis under cirka 20 minuter går ner i allt djupare sömn, från stadium I till stadium III/IV. Därefter går man vanligen upp i ytligare sömn innan man går in i en episod av REM-sömn. De första sömncyklerna under natten består till större delen av djupsömn med mindre mängd REM, medan man under senare delar av natten sover mer REM-sömn. Under livet varierar sömnbehovet, så att barn sover betydligt mer än äldre, framför allt sover de mer REM-sömn. (källa)
  4. Gemensamt för ovanstående substantiv, trots att de lämnat pro-stadiet, är att deras struktur i pågående form är bestämd i förväg av en plan. I televisions- eller radioprogramssammanhang pratar man om manus eller olika scheman som studio-, kamerapersonal, m.fl. följer. Vad gäller själva sändningarna tenderar vi i Sverige att säga program om dem, medan man i många andra länder hellre säger sändning eller episod om fristående sändningar. (källa)
  5. I DSM-I (1952) valde man att se sociopati som en psykisk sjukdom men uppfattningarna har sedan under årens lopp växlat beträffande sociopatens ansvarsförmåga. Ibland har sociopaten setts som en undergrupp till antisociala eller aggressiva psykopater. I DSM-II (1968) infördes så istället diagnosen antisocial personlighetsstörning. I DSM-III exkluderades denna vid psykisk utvecklingsstörning och schizofreni. Detta protesterade rättspsykiatriker mot, varvid DSM-III-R kom att medge att psykisk utvecklingsstörning och schizofreni kan föreligga vid några sidor hos antisocial personlighetsstörning, som nedsättningar i arbetsförmåga och föräldraskap – men enbart om det föreligger ett tydligt antisocialt beteende. Från psykodynamiskt håll har kritiken mot DSM tidvis varit hård. "DSM bortser från psykodynamiska orsaksfaktorer, funktioner på olika utvecklingsnivåer och den dynamiska jämvikt som finns mellan symptom och personlighet. DSM kan inte heller förklara det spektrum som finns från patologiska till normala reaktioner på stress" (Lichtman, 2008). I DSM-IV sägs den väsentliga egenskapen hos antisocial personlighetsstörning vara ett bestående mönster av likgiltighet för och brott mot andras rätt. Störningen ska ha börjat i barndomen eller den tidiga adolescensen och fortsätta upp i vuxenlivet. Det antisociala beteendet får då inte enbart inträffa vid samtidig schizofreni eller under en manisk episod vid bipolär sjukdom. Arbetet med DSM-V pågår (Moffitt m.fl. 2008) och beräknas vara klart 2011. Men inte heller där känner sig psykodynamiker till freds. DSM-V anses fortfarande alltför centrerad kring yttre beteenden och missar känslodynamiken (Cain m.fl. 2008). (källa)
  6. En annan berättelse är att när de andra männen retade kvinnan för att strumpebandet syntes tog kungen själv på strumpebandet och bar det hela kvällen, för att avdramatisera det skedda. Andra tillskriver ordens namn något annat infall av kung Edvard eller en reminiscens av en händelse, som skulle ha tilldragit sig under Rikard Lejonhjärtas fälttåg mot Cypern, andra åter hänförde dess uppkomst till en episod i slaget vid Crécy. Berättelserna anses numera osannolika. (källa)
  7. Med hjälp av datoranimering är det nu möjligt att skapa scener som ser ut som de är gjorda i en tagning, men som i själva verket består av flera sammanjämkade tagningar. Ett exempel på det är öppningsscenen i Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd där man sammanfogat datorgrafik med filmade avsnitt av skådespelarna till en sömlös scen. (källa)
  8. Tyrannernas storhetstid infann sig på 500-talet f.Kr. då många regeringar störtades i Grekland och Kleisthenes regerade i Sikyon på Peloponnesos och Polykrates regerade över Samos. Det var under denna tid som persiska riket lyckades hota Grekland allvarligt genom att stödja tyrannerna mot deras inre fiender. De grekiska tyrannierna var i princip en konsekvens av de lägre klassernas kamp mot aristokratin samt präst- och kungastånden som kunde åberopa arkaiska traditioner och mytologi. Tyrannerna vann ofta makten genom kupper och blev ofta populära härskare, åtminstone inledningsvis. Peisistratos till exempel blev ihågkommen genom en episod (återgiven av Aristoteles men förmodligen uppdiktad) där han befriade en bonde från skatt eftersom hans mark gav en så klen skörd. Däremot störtades och mördades Peisistratos söner Hippias och Hipparchos. (källa)
  9. Den amerikanske psykologen Silvan Tomkins använder i sin skriptteori begreppet kärnskripts. Skriptteorin säger att affekterna tolkas och organiseras i skript. Den minsta beståndsdelen i ett sådant skript är en scen, en episod med början och slut, som inkluderar minst en affekt och ett objekt för affekten. Med tiden blir scenerna organiserade helheter, och omfattar platser, personer, handlingar och kroppsupplevelser. Ett kärnskript är en eller flera sådana scener där något positivt vänds till något dåligt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.