Erinnye Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder erinnye, varianter, uttal och böjningar av erinnye

Erinnye synonym, annat ord för erinnye, vad betyder erinnye, förklaring, uttal och böjningar av erinnye.

Vad betyder och hur uttalas erinnye

Erinnye uttalas erinnye [-in´-] och är ett substantiv -n -r.

Erinnye betyder:

Ordformer av erinnye

Singular

erinnye
obestämd grundform
erinnyes
obestämd genitiv
erinnyen
bestämd grundform
erinnyens
bestämd genitiv

Plural

erinnyer
obestämd grundform
erinnyers
obestämd genitiv
erinnyerna
bestämd grundform
erinnyernas
bestämd genitiv

Erinnye är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet erinnye

  1. I den brittiska skräckfilmen Förstenad av skräck (The Gorgon) från 1964 hette de tre gorgonerna Tisifone, Medusa och Megära, och i filmen var Megära en av huvudrollerna. Två av dessa tre var egentligen inga gorgoner: Tisifone och Megära var istället Erinnyer. Även Erynnierna var gräsligt fula med ormar på sig. (källa)
  2. Rein tog fil. kand.-examen 1970 och var länskonstnär i Nylands län 1975–1977. Han debuterade 1954 med Färd genom verkligheten och har sedan publicerat en rad diktsamlingar där hans kunskap om myternas värld förenas med ett ibland surrealistiskt språk såsom i t. ex. Eros och logos (1973), eller Stigar mellan Elysion och Hades (1978) och Ismenes återkomst (1990). Romanen Erinnyerna (1976) ger prov på en prosa helt frikopplad från begrepp som tidsfixering och läsartillvändhet. (källa)
  3. När sedan Alkmaion återkommit från epigonernas hämndtåg mot Thebe, där han var deras anförare, och fått veta, att hans mor fått Harmonias peplos (ett slags överklädnad) i gåva för att övertala sina söner till att delta i kriget, verkställde han sin fars hämnd och dödade sin mor. Till följd av detta blev han precis som Orestes förföljd av erinnyerna, kom vansinnig till Fegeus i Psofis i Arkadien, som renade honom från hans skuld och gav honom sin dotter Alfesiboia (Arsinoe) till maka. Henne skänkte han nu de olycksbringande gåvorna, Harmonias halsband och peplos. Men landet hemsöktes av missväxt, och Apollon förkunnade att Alkmaion inte skulle finna sinnesro förrän han kom till ett land där solen vid modermordet ännu inte hade lyst: vid floden Acheloos skulle han finna det. Han drog dit, slog sig ned på ett genom flodens uppslamning nybildat land i flodens mynning och äktade flodgudens dotter Kallirrhoe. När han sedan ville uppfylla sin makas vilja och hämta Harmonias halsband och peplos från Psofis blev han dödad av Alfesiboias bröder. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.