Fokus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fokus, varianter, uttal och böjningar av fokus

Fokus synonym, annat ord för fokus, vad betyder fokus, förklaring, uttal och böjningar av fokus.

Synonym till fokus

Vad betyder och hur uttalas fokus

Fokus uttalas fok|us och är ett substantiv -et äv. -en.

Fokus betyder:

Ordformer av fokus

Singular

fokus
obestämd grundform
fokus
obestämd genitiv
fokuset
bestämd grundform
fokusets
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

fokus
obestämd grundform
fokus
obestämd genitiv
fokusen
bestämd grundform
fokusens
bestämd genitiv

Fokus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fokus på Engelska

 • focus - to be the focus (centre) of interest

Hur används ordet fokus

 1. Richii Klinsmeister och Rebecca Hansson är djurrättsaktivister i Djurfront – en av de mest radikala djurrättsorganisationerna i Sverige. När SVT träffar dem i en djurpark i Göteborg vill de ha mindre fokus på dem, och mer på djuren. (källa)
 2. Speciellt i början handlar det mycket om den opålitliga berättaren, den som leder åskådaren på villovägar. Som den där scenen hos psykologen där en voice over får oss att tro att det ska handla om terapeuten, låter oss följa henne ett tag, men sedan sätter patientens liv i fokus. Eller som får oss att se på samma sekvens ur olika perspektiv. Den som är hjälte i en människas ögon är en skurk i en annans. Ja, sådant. Basalt, visst, men för den manusintresserade finns ändå en hel del stoff att suga på. (källa)
 3. Det kommer i praktiken inga flyktingar eller migranter till Ungern längre, varför har ni ändå ett sådant enormt fokus på frågan. (källa)
 4. "Det skulle förvåna mig om de här domarna får döma nästa match"Betyder: Jag vill flytta fokus från mitt lags prestation till något annat. (källa)
 5. Man delar ofta in människor som studerar fåglar i tre rätt grovhuggna kategorier: ornitologer, fågelskådare och skådare. De som yrkesmässigt ringmärker och forskar om fåglar brukar kallas ornitologer medan de som studerar fåglar som ett fritidsintresse kallas fågelskådare. De som har ett mer tävlingsartat fokus och som vill se så många arter (och gärna sällsynta sådana) som möjligt kallas ofta skådare eller kryssare. (källa)
 6. Ramsarkonventionen (The Convention on Wetlands of International Importance, especially as Waterfowl Habitat) är ett internationellt avtal för att skydda våtmarker, speciellt med fokus på vattenlevande fåglar. (källa)
 7. Den engelska termen för motsvarande repetition är dress rehearsal, vilket sätter fokus på att det är den repetition då all kostym, mask och rekvisita ska användas. (källa)
 8. Kvinnovetenskapens huvudsakliga syfte var initialt att synliggöra kvinnor och kvinnors erfarenheter då man ansåg att den tidigare mansdominerade forskningen misslyckats med detta. Forskningen var vid denna tid huvudsakligen tilläggsforskning, den försökte "täppa till hål" i tidigare forskning. Namnet kvinnovetenskap (women's studies) var en tydlig signal för ståndpunkten att kvinnors erfarenheter var relevanta i vetenskapliga sammanhang, och detta är en av orsakerna att namnet dröjt kvar även då forskningen kommit att få ett mycket bredare fokus. (källa)
 9. Fokus i terapin ligger på att uppmärksamma klienten på vilka omedvetna behov, föreställningar och upplevelser som påverkar kontakten här och nu. I terapin kan jag få hjälp med att undersöka och avsluta gamla händelser vilket gör det möjligt att bli mer närvarande i det som faktiskt är. Genom att bli medveten om vilka tolkningar, förhållningssätt och strategier som ligger till grund för mitt agerande öppnas möjligheten att pröva nya vägar. När jag inte längre går på autopilot (d.v.s. styrs av det som var då, istället för av det som är här och nu) ökar min förmåga att vara i kontakt med omgivningen och att samspela mer konstruktivt med den. (källa)
 10. Gillena fanns i huvudsak av fyra typer. Flest var de allmänna gillena, där i princip vem som helst kunde söka medlemskap. I realiteten ändå de allmänna gillena ofta människor ur ungefär samma sociala grupp. Prästgillen hade ofta mer eller mindre tydlig geografisk förankring, som Helga lekamens gille i Stockholm och Convivium Salvatoris i Uppsala. Hantverksgillena kom småningom att gå upp i skråväsendet och satt sin prägel på hantverksskrånas fester långt efter att fenomenet gillen försvunnit. Köpmän reste betydligt mer än vad de flesta gjorde på medeltiden, och köpmannagillena hade särskilt fokus på att hjälpa gillesbröder på resa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.