Hinna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hinna, varianter, uttal och böjningar av hinna

Hinna synonym, annat ord för hinna, vad betyder hinna, förklaring, uttal och böjningar av hinna.

Synonymer till hinna

Andra språk

Hinna på Engelska

  • skin, film, membrane - a thin layer, eardrum, retina, a thin layer of ice
  • reach, advance - arrive in time, reach, he didn', t make (missed) the bus
  • manage, have time - have sufficient time, we won', t have time to deal with all the applications

Hur används ordet hinna

  1. Och även om situationen skulle bli så tuff att många detaljhandelskedjor också tvingas stänga ned butiker vid varuhus med en mer attraktiv placering köper ändå nedläggningen vid mindre attraktiva placeringar tidsfrist att hinna "absorbera effekten". (källa)
  2. Ett grundslag kan också utföras som ett slag från bakplan där bollen landar på motståndarens banhalva i omedelbar närhet av nätet med avsikten att denna inte skall hinna fram för att slå en retur. Slaget betecknas som stoppboll och slås ofta med kraftig underskruv. Studsen blir då mycket låg, bollen "stoppar", i idealfallet studsar bollen till och med tillbaka mot nätet. Den spanske spelaren Manuel Santana och den svenske spelaren Jan-Erik Lundqvist var kända för sina effektiva stoppbollar. (källa)
  3. I äldre tider när det saknades konstgjord belysning var det viktigt att gå upp i gryningen. Man var tvungen att utnyttja solljuset för att hinna med dagens alla sysslor. (källa)
  4. Gräs är ett- eller fleråriga örter med kraftigt varierande storlek, och rötterna är samlade i en jämn knippa. Stjälken kallas strå och är ofta ihålig, men arter som majs och sockerrör har märg, medan bambu har en förvedad stam. Strået är ledat och lederna skiljs åt av förtjockade noder. Bladen utgår från noderna och omsluter strået med en bladslida. Mellan denna och bladskivan sitter en hinna, snärpet. Blommorna skyddas av skärmfjäll och blomfjäll som kallas agnar, och är samlade i småax som i sin tur bildar ax eller vippor. (källa)
  5. Kontaktytorna är beklädda med ledbrosk på bägge benen som anpassar sin form till varandra vid belastning och verkar därmed som stötdämpare. Detta skyddar mot direkt slitage av skelettet. I det smala rummet mellan ledbrosket, den så kallade ledhålan, finns ledvätska som smörjer ledbrosket och minskar friktionen. I vissa leder finns en ledskiva som separerar hålrummet i två separata utrymmen. Ledskivan kallas antingen menisk i knä eller disk i ryggraden. Leden i sig omges av en skyddande hinna av bindväv som kallas ledkapsel. Denna hindrar leden från att förskjutas mer än vad leden tål. I ett av ledkapselns membran bildas ledvätskan som frisätts till ledhålan som förutom att smörja också ger ledbrosket näring och transporterar bort slaggämnen. Ledkapseln är ytterligare förstärkt och genomvävd med ligament och ibland även senor. (källa)
  6. Blixthalka uppstår inte bara vid regn, utan kan även uppstå vid kraftig dimma. Frysningen saktar då ned, på grund av latent värme som frigörs vid vattnets fasövergång från gas till is. Denna process kallas sublimering och medför att dropparna flyter ut och sammanvävs till en i det närmaste idealt slät vätskefilm, innan de fryser till en extremt hal hinna. Till skillnad från snö, slask, rimfrost och andra typer av isväglag, innehåller denna ishinna minimalt med luftbubblor. Detta är anledningen till att den är genomskinlig. Blixthalka har ofta en matt yta, snarare än sådan glansig yta man förknippar med hal is. Detta gör att bilförare lätt kan förväxla blixthalka med våt vägbana, då de båda väglagen kan ha snarlikt utseende. Blixthalka är därför farlig i dubbel bemärkelse. (källa)
  7. Innan ytorna välls så formas de så att orenheter lätt pressas ut vid sammanfogningen. Om oxider eller flussmedel stannar kvar i fogen så blir den svagare, och i värsta fall lossnar bitarna helt. För att hålla bitarna så rena som möjligt från oxider under uppvärmning så regleras syremängden i härden noga, och den bör ha en svagt reducerande effekt. Om det är för mycket syre i elden kan järnet också förbrännas. Utformningen av fogytorna är viktiga för att temperaturen inte skall hinna sjunka för mycket, eftersom detta påverkar vidhäftningsförmågan. (källa)
  8. Beläggning är en hinna eller ett lager som appliceras på ytan av ett föremål, vanligen kallat substrat. Ofta används olika beläggningar för att förbättra ytegenskaper hos substratet, såsom utseende, vidhäftning, korrisionsbeständighet, slitstyrka och reptålighet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.