Jurymedlem Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder jurymedlem, varianter, uttal och böjningar av jurymedlem

Jurymedlem synonym, annat ord för jurymedlem, vad betyder jurymedlem, förklaring, uttal och böjningar av jurymedlem.

Vad betyder och hur uttalas jurymedlem

Jurymedlem uttalas jury|med|lem och är ett substantiv.

Ordformer av jurymedlem

Singular

jurymedlem
obestämd grundform
jurymedlems
obestämd genitiv
jurymedlemmen
bestämd grundform
jurymedlemmens
bestämd genitiv

Plural

jurymedlemmar
obestämd grundform
jurymedlemmars
obestämd genitiv
jurymedlemmarna
bestämd grundform
jurymedlemmarnas
bestämd genitiv

Jurymedlem är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet jurymedlem

  1. Namnen på alla jurymedlemmar offentliggjordes den 29 april 2016. (källa)
  2. Eurovision Song Contest 1956 (då Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1956) var den första upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest och hölls på Teatro Kursaal i Lugano i Schweiz. Denna pan-europeiska musiktävling organiserades av Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) och var inspirerad av den italienska Musikfestivalen i Sanremo. Lohengrin Filipello var värd för den första tävlingen, som varade i ungefär 1 timme och 40 minuter. Sju länder deltog i den första upplagan, där varje land framförde två sånger var, för att försöka vinna Eurovision Song Contest. Två jurymedlemmar från varje land avlade sina röster i hemlighet, baserat på vilken sång som var deras favorit. Lys Assia vann tävlingen för värdlandet Schweiz med sången "Refrain". (källa)
  3. Hon blev under processen försvarad av Hypereides, som ska ha tillhört hennes älskare, medan åklagarsidans tal skrevs av Anaximenes från Lampsacus. Enligt Athenaeus ska Hypereides, när det tycktes som om jurymedlemmarna var nära att fälla henne, ha dragit isär Frynes kläder och blottat hennes bröst inför dem för att beveka dem. Detta ska ha fått dem att gripas av rädsla för att döma en av "Afrodites prästinnor" till döden, och frikänna henne av medlidande. Denna scen är berömd i historien och har varit föremål för mängder med avbildningar och teorier. I senare målningar har Fryne dessutom avbildats fullständigt naken, medan den ursprungliga berättelsen endast säger att hennes bröst blottades. (källa)
  4. Författaren och filosofen Sven Ove Hansson utgav 1985 boken Till höger om neutraliteten på Tidens förlag som är nära knutet till Socialdemokraterna. I skriften kallade han Contra för en högerextrem tidning och Carl G. Holm för högerextremist. Holm stämde förlaget för förtal, men rätten ogillade åtalet som innehöll sexton åtalspunkter. På basis av detta ogillade åtal har stiftelsen Expo framfört att det är lagligt att kalla Contra högerextremt. Eftersom målet gällde tryckfrihet och svarandesidan begärde det, avgjordes skuldfrågan först av en tryckfrihetsjury. Holm begärde att alla socialdemokrater skulle förklaras jäviga som jurymedlemmar, eftersom de hade arbetat i en organisation med nära kopplingar till svaranden, Tidens förlag. Tingsrätten avvisade detta och i slutändan friades svaranden av en jury där fem av de nio jurymedlemmarna var socialdemokrater. Holm ansåg att det hade begåtts ett rättegångsfel och klagade över detta till hovrätten, som dock menade att allt hade gått rätt till. Holm gick då vidare till Europadomstolen, som fällde Sverige för brott mot artikel 6 i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Domstolen beslöt att han inte skulle få något skadestånd, men skulle återfå de delar av rättegångskostnaderna som kunde sammanhänga med rättegångsfelet. Tidskriften Contra har fått erkänsla av bland annat Sven Stolpe, Ian Wachtmeister och Carl I. Hagen. (källa)
  5. Gruppolarisering är ett viktigt begrepp eftersom det förklarar gruppbeteenden i en mångfald situationer i vardagslivet och samtiden. Exempel på sådana situationer är politik, terrorism, våldsmiljöer och studentliv. Det kan till exempel ses vid politiska möten att före ett stort politiskt val drabbas grupperna av polarisering. Ett politiskt parti har som regel tämligen likartade ideal och grundläggande värderingar. Vid vissa tillfällen kan dock medlemmar av politiska partier ibland börja gunga i sin uppfattning i en del frågor. Under möten är det politiska partiet som grupp betraktat starkt förenat i en bestämd riktning och exponeras för flera övertygande talare. En konsekvens är att varje medlem i det politiska partiet lämnar mötet mer uppeldad över var partiet står i frågor - oaktat dess kandidater - fastän de innan mötet ifråga kan ha tvekat. Fenomenet är också vanligt när en jury ska fatta beslut, i synnerhet i fall av bestämning av skadestånd i brottsmål. Studier har visat att efter att ha överlagt saken tillsammans förleds jurymedlemmar ofta att besluta om högre eller lägre skadestånd än vad de föreslagit innan överläggningen. Studierna antyder att när jurymedlemmar förordat ett tämligen lågt skadestånd kan överläggningar leda till att samma person förordar ett ännu lägre, och att jurymedlemmer som förordat ett strängt straff börjar förorda ett ännu hårdare. Under senare år har internet och sociala medier på nätet erbjudit möjligheter att observera gruppolarisering och sammanställa ny forskning. Psykologer har visat att sociala medier som Facebook och Twitter kan belägga att gruppolarisering uppkommer också när gruppens medlemmar inte träffas fysiskt. När en grupp av människor påbörjar ett ämne och en sammanhängande dialog fortgår där gruppen i stort sett har samma åsikter, kan man se gruppolarisering. (källa)
  6. För sjätte året i rad avgjordes finalen med hjälp av det så kallade 50:50-systemet. Detta innebar att varje land kombinerade sitt resultat med 50% telefon- och SMS-röster samt 50% juryröster. Varje röstningsgrupp(inklusive varje enskild jurymedlem) i varje land (tittarna respektive juryn) kom även att ranka bidragen från 1-25 (finalister)/1-26 (icke-kvalificerade länder). Ranking 1 gavs till röstningsgruppens vinnare, ranking 2 till röstningsgruppens tvåa osv. till ranking 25 (för finalister)/rankning 26 (för icke-kvalificerade länder) som det sistplacerade landet fick. Att det blev olika slutrankingar för finalister jämfört med icke-kvalificerade länder (från semifinalerna) var för att ett tävlande finalland inte fick rösta på sig själva. Juryns och tittarnas rankingar i det aktuella röstningslandet slogs sedan samman och de tio länder som fick lägst totalranking fick sedan det landets poäng: 12 poäng till totalettan, 10 poäng till totaltvåan, 8 poäng till totaltrean och därefter 7-1 poäng i nedåtgående led. Övriga länder gav landet noll poäng till. (källa)
  7. Aujalays första arbete som kock var på Arlandia hotell några år efter gymnasiet. Han fick sedan anställning på Operakällaren. Aujalay har sedan arbetat på bland annat restaurang Fredsgatan 12 och driver restaurangrörelsen i Winterviken i Stockholm, Fjällpuben i Åre, restaurang Tegelbacken och medverkar som jurymedlem i programmet Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock på TV4. (källa)
  8. Som litteraturkritiker är Stina Otterberg främst verksam i Dagens Nyheter. Hon är även jurymedlem för DN:s kritikerpris och för Karlfeldtpriset. År 2014 var hon jurymedlem för det skönlitterära Augustpriset. Sedan 2016 är hon ledamot av Kulturrådets arbetsgrupp för facklitteratur som fördelar det statliga litteraturstödet. Otterberg har också skrivit Älska, dricka, sjunga, leva, dö utgiven 2014, om Erik Axel Karlfeldt. (källa)
  9. I och med att många länder ville vara med i tävlingen provade EBU ett nytt sätt att kvalificera bidragen till årets upplaga. Norge var direktkvalificerat på grund av vinsten året innan. En hemlig omröstning med jurygrupper från alla deltagande länder utsåg de 22 andra finalbidragen. Jurymedlemmarna fick inte se något framträdande utan endast lyssna till studioinspelningarna av bidragen. Resultatet var menat att förbli hemligt men läckte ut till finalkvällen (se nedan). Svenska One More Time hade vunnit omröstningen stort vilket gjorde dem till stora förhandsfavoriter. Uttagningsprocessen mötte motstånd då flera länder som inte tog sig vidare hade lagt mycket pengar på den nationella uttagningen och nu inte fick visa upp sitt bidrag internationellt. Tyskland uteblev från finalen för första och hittills enda gången då deras Planet of Blue inte tog sig vidare. Processen har sedan dess aldrig förekommit. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.