Nedtryckt synonym, annat ord för nedtryckt, vad betyder nedtryckt, förklaring, uttal och böjningar av nedtryckt.

Synonym till nedtryckt

Vad betyder och hur uttalas nedtryckt

Nedtryckt uttalas ned|tryckt el. ner|tryckt och är ett adjektiv.

Ordformer av nedtryckt

Böjning (i positiv) nedtryckt en ~ + subst. nedtryckt ett ~ + subst. nedtryckta den/det/de ~ + subst. nedtryckte den ~ + mask. subst. Variantstavning böjning (i positiv) nertryckt en ~ + subst. nertryckt ett ~ + subst. nertryckta den/det/de ~ + subst. nertryckte den ~ + mask. subst.

Nedtryckt är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet nedtryckt

  1. Häggen är allmän över hela Norden såväl på låglandet som i fjällen ända till trädgränsen, och förekommer sporadiskt som en låg, nedtryckt buske ännu högre upp. Dess stenfrukter, "häggbären", som mognar i augusti är svartglänsande, väldigt söta och sträva. Trädets bark och blad har en bittermandelartad doft, som även ingår i blommornas vällukt. Särskilt barken och fruktstenarna är (liksom bittermandeln) rika på det ämne (amygdalin), varur blåsyra och bittermandelolja kan framställas, men bären bedöms som ofarliga. Fruktköttets mörka saft användes stundom till att rödfärga vin och likörer. Trädets ved är fin, jämn, tämligen hård och seg och därigenom tjänlig (wikipedia.org)
  2. Kantarellerna får sin gula färg av karotenoid-pigment och svampen har åsar som går långt ner på foten. Åsarna är till skillnad från skivor oregelbundna i form och utbredning. Hatten är inrullad hos unga exemplar men utbredd och nedtryckt i mitten hos äldre och kan variera mycket i form. Köttet är fast och något blekare än svamphatten, och har en karaktäristisk behaglig, fruktig doft och mild kryddig smak. Svampen är sällan maskäten. (wikipedia.org)
  3. Så länge tangenten hålls nedtryckt är metalltungan i kontakt med strängen. Detta kan ge upphov till flera effekter då tonen fortfarande kan påverkas efter anslaget, med förändring av trycket på den anslagna tangenten kan man åstadkomma ett vibrato (tekniken kallas bebung på tyska). Det går också att åstadkomma diminuendon och crescendon. (wikipedia.org)
  4. Detta nås oftast från "Redigera"-menyn (på engelska "Edit") eller via menyn som aktiveras av den högra musknappen. Därtill kan kortkommandon användas för att komma åt funktionerna. Texten (eller de andra objekten) måste först markeras, vanligen genom att musmarkören dras över den med vänstra musknappen nedtryckt. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nedtryckt Synonymer Betyder Uttal