Nitrit synonym, annat ord för nitrit, vad betyder nitrit, förklaring, uttal och böjningar av nitrit.

Vad betyder och hur uttalas nitrit

Nitrit uttalas nitr|it [-i´t] och är ett substantiv -en el. -et; pl. -er el. nitrit.

Nitrit betyder:

Ordformer av nitrit

Singular

nitrit
obestämd grundform
nitrits
obestämd genitiv
nitriten
bestämd grundform
nitritens
bestämd genitiv

Plural

nitriter
obestämd grundform
nitriters
obestämd genitiv
nitriterna
bestämd grundform
nitriternas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

nitrit
obestämd grundform
nitrits
obestämd genitiv
nitritet
bestämd grundform
nitritets
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

nitrit
obestämd grundform
nitrits
obestämd genitiv
nitriten
bestämd grundform
nitritens
bestämd genitiv

Nitrit är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Nitrit översättning

Engelska

nitrite

Hur används ordet nitrit

  1. När fettet skärs bort på julskinkan innehåller den omkring tre procent fett och salthalten på färdigkokt skinka är också omkring tre procent. Julskinkor i Sverige innehåller, likt andra charkprodukter, vanligtvis nitrit. Det förhindrar tillväxt av bakterier och ökar hållbarheten. Kravmärkt julskinka får däremot inte innehålla nitrit. Den är därför gråare i färgen och har kortare hållbarhet. (wikipedia.org)
  2. Nitrifikation innebär oxidation av ammonium till nitratjoner. Det är en process i två steg. Det första steget är en försurande oxidation av ammonium till nitrit, som utförs av bakteriesläktet Nitrosomonas. Det andra steget är en neutral oxidation av nitrit till nitrat, som utförs av bakteriesläktet Nitrobacter. Nitrifikationen är en viktig del av kvävets kretslopp. (wikipedia.org)
  3. Natriumnitrit med E-nummer E250, NaNO2, används för bevarande av köttprodukter, eftersom det framför allt hämmar tillväxt av Clostridium botulinum och att det genom reaktion med myoglobinet i köttet ger det den kommersiellt önskade rosa färgen i till exempel falukorv. Nitratet oxiderar myoglobinet till metmyoglobin som har en brun-grå färg. Därefter reduceras metmyoglobinet och binder kväveoxid så att nitrosylmyglobin bildas. Nitrosylmyoglobin har en röd färg som efter denautering genom värmebehandling eller fermentering bildar nitrosylhaemochromogen som har den rosa färgen karaktäristisk för falukorv och julskinka. Eftersom nitrit är giftigt, dödlig dos för människor är cirka 22 mg per kg kroppsvikt, så är maximalt tillåtet nitritinnehåll i köttprodukter 100 ppm (i USA)[källa behövs]. Klassiskt så användes nitratsalter. Det fungerade eftersom bakterier förvandlade nitrater till nitriter, fast med varierande effekt. Nitrater i hög halt ger mycket stark röd färg. Nitriter i tillåten halt ger svag färg. Det är orsaken till att korv i Danmark är färgad med röd färg numera efter förbudet att använda nitrat i korven. Samt det råder enighet i opartiska undersökningar att Nitrit är kopplad till ökad risk av cancer. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nitrit Synonymer Betyder Uttal