Njursten synonym, annat ord för njursten, vad betyder njursten, förklaring, uttal och böjningar av njursten.

Vad betyder och hur uttalas njursten

Njursten uttalas njur|sten och är ett substantiv.

Ordformer av njursten

Singular

njursten
obestämd grundform
njurstens
obestämd genitiv
njurstenen
bestämd grundform
njurstenens
bestämd genitiv

Plural

njurstenar
obestämd grundform
njurstenars
obestämd genitiv
njurstenarna
bestämd grundform
njurstenarnas
bestämd genitiv

Njursten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Njursten översättning

Engelska

kidney stones

Hur används ordet njursten

  1. Ett gammalt namn för gallsten är stenpassion, som också är en beteckning för njursten. Förr kunde sådana sjukdomar inte opereras eller botas och anges ofta som dödsorsak i gammal folkbokföring.[källa behövs] (wikipedia.org)
  2. Många med gikt utvecklar med tiden tofus, som ofta yttrar sig som knottror i huden på fingrar, tår eller ytteröron. Detta drabbar i synnerhet personer med obehandlad gikt. Kristallerna kan även bilda njursten. (wikipedia.org)
  3. Studier tyder på ett samband mellan överdrivet högt intag (2000 mg per dag, eller mer än dubbla RDI) av kalcium och prostatacancer. Man ansåg tidigare att överdosering av kalcium kunde leda till njursten, men senare studier tyder på motsatsen. (wikipedia.org)
  4. Konkrement (latin: calculus, lithiasis) är benämning på en sjuklig utfällning av salter med stenbildning i ett organ, t. ex. gallsten och njursten, som kan orsakas av olika medicinska tillstånd. Bildningen kallas även lithiasis och grundas på vissa gemensamma principer för de platser där de förekommer. (wikipedia.org)
  5. Njursten är konkrement i njurarna, en sjukdom som drabbar cirka 10 procent av männen och 3 % av kvinnorna i Sverige. Förekomsten av olika typer av njursten varierar i olika delar av världen. I Europa är stenar med högt kalciuminnehåll vanligast. Stenarna kan vara av varierande storlek. Stenar fastnar framför allt på tre ställen: Vid ingången från njure till uretär, där uretären passerar iliacakärl, eller vid ingången till urinblåsan. Njursten kan leda till sekundära sjukdomar såsom hydronefros samt pyelonefrit. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Njursten Synonymer Betyder Uttal